Mladi iz Hercegovine na Svjetskom danu mladih

dan mladih, hodočašće
Prije Madrida njihovo hodocasce obuhvatilo je posjet Italiji, i to Padovi i Milanu. U Padovi su mladi posjetili Baziliku svetog Ante gdje se nalaze njegove relikvije te njegov grob. Osim bazilike posjetili su i svetiste sv. Leopolda Mandica. Leopold Mandic je drugi kanonizirani hrvatski, svetac rimokatolicke Crkve, svecenik, kapucin.

Nakon Padove slijedio je posjet Milanu, glavnom gradu Lombardije. Veliki dojam na sve hodocasnike ostavio je posjet milanskoj katedrali. Ona je druga najveca u Italiji, te druga najveca goticka katedrala na svijetu. Svim posjetiteljima je omogucen posjet vrhu katedrale odakle puca pogled na citav Milano. Vecer je provedena u samostanu kod kapucina gdje je pripremljen srdacan prijem od strane kapucina i milanskih framasa.

Putovanje je nastavljeno do Lloret del Marra odakle se nakon nocenja krenulo do Barcelone. Razgledavanje je zapocelo posjetom katedrali na ciji je izgled najvise utjecao Gaudi. Sve nazocne odusevili su visoki svodovi, apside, kameni stupovi, te ostatak unutrasnjosti katedrale. Katedrala jos nije zavrsena a planiran zavrsetak je 2023. godine. Nogometni fanatici bili su odusevljeni posjetom nogometnom stadionu Barcelone Nou Campu.
Vecer je bila predvidena za smjestaj po obiteljima. Mjesto Torre Pacheco u regiji Murcia, biskupija Cartagena, domacin je nasih mladih. Pripremljen im je svecan i srdacan docek. Cijelo mjesto s odusevljenjem je docekalo mlade, a trebalo im je samo par sati da bi vec poceli uciti hrvatske rijeci . Petak je bio rezerviran za jutarnju molitvu i posjet gradskom poglavarstvu i gradonacelnikovu uredu. Nakon prijema kod gradonacelnika mladi su posjetili staracki dom u kojem su imali priliku razgovarati sa sticenicima doma, kojima su poklonili prigodne darove, a zahvaljujuci grlima hercegovackih mladica nije izostala ni ganga. Uz staracki dom mladi su bili aktivni kroz Caritas, te posjet bolesnima i siromasnima. Nakon toga, razgledali smo neke od vjetrenjaca po kojima je poznata ova regija. Subotu smo proveli u Murici, razgledavaju i grad i sudjelujci u programu koji je pripremila lokalna biskupija. S nama se nalazila i druga grupa hodocasnika iz BiH, te hodocasnici iz Slovenije, Argentine, Ekvadora, Bolivije i Perua. Nakon mise koju je predvodio mjesni biskup, uslijedio je povratak obiteljima u Torre Pacheco. Torre Pacheco bit ce do ponedjeljka domacin mladima iz Hercegovine. Nakon toga slijedi putovanje i boravak u Madridu na svjetskom susretu mladih pod geslom "Ukorijenjeni i nazidani na Kristu, cvrsti u vjeri". Neke od dogadjaja na susretu ce predvoditi papa Benedikt XVI.

LJportal.com