Mladencima od 250 do 500 maraka

vjenčanje
U ovim općinama kažu da su se na ove mjere odlučili kako bi, bar simbolično, pomogli mladim bračnim parovima i podstaknuli ih da ostanu u ovim malim lokalnim zajednicama i osnuju obitelj. U općini Nevesinje rekli su nam da na godišnjem nivou za tu stavku planiraju 15.000 KM, a da je ove godine do sada isplaćeno 13.200 KM i oni procjenjuju da će ostatak do kraja 2016. biti potrošen.

"Još nije donesen budžet za narednu godinu, ali mislimo da će se ova praksa nastaviti. Ovo je druga godina kako se pomoć isplaćuje, a 2015. godine iz budžeta je odobreno 10.000 KM za ovu svrhu", rekli su u općini Nevesinje.

Općina Ljubinje izdvaja 500 KM za mladence ukoliko su oboje sa teritorije ove općine, dok 300 KM dobivaju oni od kojih je jedno sa prostora druge općine. Ista izdvajanja ima i općina Bileća od 500 KM, a s ovim projektom započeli su 2011. godine, pišu nezavisne.com.

U bilećkoj upravi nisu mogli još sa sigurnošću potvrditi da li će se ova stavka naći i u budžetu za narednu godinu.

"Planiramo da se vjenčamo na proljeće i značilo bi nam kad bismo dobili taj novac. Mogli bismo možda da ga potrošimo na medeni mjesec ili da nešto kupimo za kuću", kaže jedna mlada Bilećanka.

Svoje mladence časte i u općinama Kneževo i Kalinovik. Kalinovik izdvaja ukupno 5.000 KM, što otprilike iznosi 250 do 300 KM po jednom bračnom paru, u ovisnosti od broja vjenčanih na godišnjem nivou.

"Mi već desetak godina izdvajamo sredstva u ove namjene, međutim nekad je to više novca, nekad manje. Sve ovisi od broja onih kojima se pomoć dodjeljuje jer se u toj stavci budžeta nalaze i izdvajanja za natalitet, a i za mlade bračne parove", kažu u općini Kalinovik.

U općini Kneževo rekli su nam da je pomoć za mladence 300 KM, koliko iznosi i za svako novorođeno dijete. "Ovu praksu imamo od 2013. godine i u pripremi budžeta za narednu godinu ova stavka će se također naći u nacrtu", rekli su u ovoj općini.