Mještani Čapljine i Metkovića u nedjelju blokiraju cestu

Doljani

Kako su medijima kazali organizatori skupa, mještani dva naselja, cilj prosvjeda je potaknuti nadležne institucije Republike Hrvatske i BiH u rješavanju nagomilanih problema u pograničnim područjima koji su nastali ulaskom Republike Hrvatske u EU. Ovo po njihovim najavama neće biti jedini prosvjed, jer ove dvije organizacije planiraju nastaviti s blokadom prometa i graničnih prijelaza, posebice na području Doljana i Gabela Polja, sve dok se ne riješe navedeni problemi, piše Dnevni list.

Sastanak

Jučer je održan i sastanak predstavnika Hrvatske republikanske stranke i mještana Gabela Polja. Ova stranka je, podsjetimo, hrvatskim vlastima poslali zahtjev za otvaranje GP Gabela Polje u tijeku ljetnih mjeseci kako bi se rasteretio GP Doljani.
Budući da je GP Gabela Polje prije potpisivanja Ugovora s Hrvatskom bio definiran kao prijelaz za međunarodni promet putnika te naprasno izbačen netom prije potpisa, HRS ističe kako se ne može oteti dojmu da "iza svega ne stoje nečiji partikularni politički ili neki drugi interesi".
"U dvije godine nakon potpisivanja Ugovora nije napravljeno apsolutno ništa konkretno za rješavanje ovog problema. Ne samo to, Vlada Republike Hrvatske direktno krši ugovor budući da izbjegava imenovanje članova povjerenstva za granična pitanja s BiH. Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova RH se do 11. srpnja mora očitovati na saborsko pitanje koje je bilo plod HRS-ove inicijative. U skladu sa službenim odgovorom, HRS će zajedno sa koordinacijom mjesnih zajednica općine Čapljina definirati dalje aktivnosti kako bi se ponukalo aktualnu vlast u obadvije države da se pokrenu i konačno ovaj problem riješe za opće dobro. U slučaju daljih blokada ili ignoriranja bilo od strane vlasti u BiH, bilo od strane RH, sa ovim problemom će se ići i u EU Parlament", navedeno je u priopćenju čapljinskog HRS-a.

Problemi

Mještani Gabela Polja jučer su ponovili raniji stav kako je ovakva inicijativa za njih neprihvatljiva te da traže otvaranje GP-a za međunarodni promet tijekom cijele godine. Oni zahtijevaju i bolje uvjete za izdavanje pograničnih propusnica jer trenutačno tek 10 posto ljudi s tog područja ispunjava uvjete za dobivanje propusnice za RH.
Prosvjedi koji su najavljeni za ovaj, ali i naredne vikende dolaze u najgore vrijeme po turiste. Naime nadležne službe su zadnjih dana upozorile kako se u dane vikenda mogu očekivati ogromne gužve na granicama s Hrvatskom te su upozorili građane da traže alternativne prijelaze jer se na jugu zemlje, odnosno na GP Doljani očekuju kolone u kojima će se čekati i do tri sata.

Dnevni list