Ministar Bošković najavio obračun s nezaposlenosti, HNŽ broji 32.337 nezaposlenih

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl
Da se radi o ozbiljnom pothvatu, govori činjenica da je već urađen prednacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koji je objavljen i na službenim stranicama Vlade HNŽ-a, piše Dnevni list.

Otvarati nova radna mjesta

Cilj novog zakona, kako stoji u prednacrtu, jest otvaranje novih radnih mjesta, suzbijanje rada na crno i povećavanje motivacije za samozapošljavanje uz primamljive poticaje .

- Ovim zakonom se uređuju prava i obveze HNŽ-a, utvrđivanje i provođenje mjera za poticanje i održavanje veće stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenih, ostvarivanje materijalne i socijalne sigurnosti u slučaju nezaposlenosti i drugih prava po toj osnovi, nadležnost Službe za zapošljavanje HNŽ-a, te nadzor nad primjenom ovog zakona i druga pitanja značajna za zapošljavanje u županiji, navedeno je za predmet zakona.

U postupku ostvarivanja prava i obveza temeljem nezaposlenosti i drugih pitanja vezanih za zapošljavanje, koja nisu regulirana ovim zakonom, prema prijedlogu se primjenjuje Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

Mjere za poticanje i održavanje veće stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenih, kako se naglašava, donosi Vlada HNŽ-a u smislu ukupne aktivnosti usmjerene za poticanje zapošljavanja u županiji, koje se sukladno politici i strategiji tehničkog i tehnološkog razvoja gospodarstva utvrđuju u cilju unaprjeđenja tržišta rada, smanjenja nezaposlenosti te osiguranja potrebnih kadrova sukladno zahtjevima poslodavaca ili planovima razvoja gospodarstva. U ovome prednacrtu zakona planirane su prekvalifikacije i dodana obrazovanja, ali i stručna suradnja sa svim nezaposlenim osobama u što se uključuje pomoć pri njihovoj potrazi za poslom kroz zakonom određene metode.

No, da bi ovaj zakon došao na svoje, treba proći sve zakonom predviđene procedure, a do tada svi zainteresirani svoje komentare i prijedloge mogu dostaviti u Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, Ulica Stjepana Radića 3, 88 000 Mostar ili na e-mail: [email protected] do 10.01.2014. godine.

U HNŽ-u 32.337 nezaposlenih

Prema podacima s kojima raspolaže Služba za zapošljavanje HNŽ-a, do kraja studenoga ove godine na Zavodu je evidentirano 32.337 nezaposlenih osoba. Najviše je njih kao i do sada u gradu Mostaru koji broji 16.127 osoba, a slijede ga Konjic sa 3924 osobe, Čapljina sa 3146 osoba, Čitluk sa 2460 osoba, Jablanica sa 2244 osobe, Stolac sa 2102 osobe, Prozor-Rama sa 1895 osoba, Neum sa 407 osoba, te Ravno sa 32 nezaposlene osobe. Veliki udio nezaposlenih osoba u HNŽ-u su žene kojih je čak 16.717 žena, a evidentirano je 700 novoprijavljenih osoba na Zavod za zapošljavanje. Od ukupnog broja novoprijavljenih osoba njih 457 javilo se na Zavod zbog prestanka radnog odnosa.