Vatikan namjerava priznati vjerodostojnost ukazanja Gospe u Međugorju

Crkvena komisija, imenovana 2010. od Vatikana, na čijem je čelu kardinal Camilo Ruini nije našla'' ništa negativno'', već'' mnogo pozitivnog materijala''.

Ova komisija uskoro predaje svoje izvješće Kongregaciji za vjeru, koja ga prosljeđuje papi radi odlučivanja o slučaju.

Djeci starijeg uzrasta'' javila'' se Gospa po njihovoj tvrdnji 24. lipnja 1981 u Međugorju, općina Čitluk. Od tada Međugorje svake godine posjeti oko milijun vjernika iz cijelog svijeta.

Povjerenstvo je razgovaralo sa vidiocima koji tvrde da im se Gospa ukazala, a razmatrani su i brojni drugi'' religijski aspekti''.

Spominje se mogućnost da se za Međugorje osnuje posebna biskupija, kako bi se odvojilo od mostarske biskupije. Svi dosadašnji mostarski biskupi nisu bili skloni da povjeruju'' čudima''. Na pozitivan stav Komisije utječe, smatra se, knjiga Elisabette di niko'' Međugorje - nada za svijet'', koja je nedavno objavljena.

U njoj se opisuje borba njenog dvogodišnjeg sina Jošue, koji je imao rak u posljednjoj fazi, sa 80 kemoterapija i 17 zračenja, desetak tumora i metastazama u kostima. Roditelji, koji žive na jugu Italije, sa dječakom su bili u Međugorju, više iz očajanja, nego zbog vjere. Nakon toga, dječak više nije imao bolove, tumori su se znatno smanjili tako da su ih ljekari lako uklonili. Ljekari, kako piše u knjizi, rekli su da oni nemaju znanstveno objašnjenje za nagli oporavak dječaka.

Katolička crkva do sada nije bila spremna priznati Međugorje kao'' mjesto javljanja Marije''. U tome se oslanjala na stav Biskupske konferencije Jugoslavije iz 1991. To je značilo da je zabranjeno u ime crkve organizirati hodočašća, svaki odlazak se smatrao'' privatnim''.

Mjesni biskupi Mostara ostajali su uvijek pri izričiti negativnom gledištu (Ratko Perić i prije njega Pavao Žanić), koji su govorili o'' trikovima'' koji neprestano prate navodni slučaj ukazanja, što je dovodilo do konflikata sa franjevcima koji su aktivni u Međugorju.