Uvodi se video nadzor na području Međugorja i Bijakovića

Bijakovići, Međugorje, video nadzor
Od usvojenih akata izdvajamo Odluku o uvođenju video nadzornog sustava u općini Čitluk te Odluku o izradi Plana gospodarenja otpadom za područje općine Čitluk, piše brotnjo.info.

Za početak bi se video nadzor uveo na području naseljenih mjesta Međugorje i Bijakovići te bi se kasnije po ukazanoj potrebi uvodio i u drugim naseljima. Općina Čitluk ulazi u ovaj projekt zbog povećanja sigurnosti i zaštite građana i imovine, prevencije u spriječavanju kriminalnih radnji, provođenja policijskih poslova radi rasvjetljavanja počinitelja prekršaja odnosno krivičnih dijela, kontrole prometa u pokretu i mirovanju, kao i sigurnosti svih sudionika u prometu, a naročito hodočasnika koji dolaze u naša turistička mjesta.

Nabavku opreme i njezinu ugradnju osigurat će Općina Čitluk putem javne nabave sukladno zakonu. Oprema će biti predana na upravljanje i korištenje MUP-u HNŽ, koji će biti kontrolor video nadzora, a sve sukladno odredbama Zakonu o zaštiti osobnih podataka.

Za provedbu ove odluke bit će potrebna određena financijska sredstva koja će biti dijelom osigurana iz općinskog proračuna, kao i iz podračuna kroz poseban komunalni doprinos - ekološku taksu. Suglasnost su dale i MZ Međugorje i MZ Bijakovići. Isto tako Vlada HNŽ je obećala pomoći u sufinanciranju ovog projekta, budući da će se naplata prekrašaja, utvrđenih temeljem video nadzora, uplaćivati prvenstveno u županijski proračun.

Općinski program upravljanja otpadom

Obrazlažući Odluku o izradi Plana gospodarenja otpadom za područje općine Čitluk predlagač je istaknuo da je švedsko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovino kroz Švedsku Međunarodnu Agenciju za obnovu i razvoj (SIDA) uključilo općinu Čitluk u drugu fazu Programa „Općinski program upravljanja otpadom u BiH" u regiji Neretva.

Regiju Neretva čine općine: Čapljina, Čitluk, Jablanica, Konjic, Mostar, Prozor-Rama i Stolac. Implementator programa je Švedska inženjerska konzultantska tvrtka za upravljanje čvrstim otpadom „Grontmij". Proračun Programa Švedske agencije za realizaciju ovog projekta iznosi 7,5 milijuna eura koji će biti implementiran u 35 općina u BiH. Ovim Programom naša će općina dobiti potporu u smislu jačanja kapaciteta, administrativnog planiranja te nabavke opreme.

Vijećnici su jednoglasno usvojili predložene izmjene i dopune u svezi sa Odlukom o regulaciji prometa na području naseljenih mjesta Međugorja i Bijakovića.

Tajnik Crvenog križa Čitluk Andrija Stojić je Vijeću prezentirao informaciju o radu Crvenog križa Čitluk, dok je tajnik Općinskog vijeća Ivo Bevanda podnio polugodišnju informaciju o radu Općinskog vijeća Čitluk.

Vijeće je jednoglasno donijelo Odluku o davanju suglasnosti na Statut Mjesne zajednice Paoča-Vidovići i potvrdu izbornih rezultata za članove tijela Mjesne zajednice Paoča-Vidovići.