U petak će se u Međugorju proslaviti 29. obljetnica Gospinih ukazanja

Tijekom devetodnevne priprave za tu svečanost, koja će početi danas i trajati do 23. lipnja, svakoga dana na Brdu ukazanja molit će se krunica u 16 sati, potom se svečanosti nastavljaju večernjim molitvom programom na vanjskom oltaru: molitvom krunice u 18 sati i večernjom svetom misom s prigodnom propovijedi u 19 sati.

Međunarodna „Hodnja mira“

Slijedećih će dana međugorsko svetište zasigurno pohoditi mnoštvo  katoličkih vjernika sa svih strana svijeta pa će se svete mise održavati češće i na različitim svjetskim jezicima. Posebno svečano bit će u četvrtak, 24. lipnja, na blagdan sv. Ivana Krstitelja, kada će ispred crkve sv. Ante na Humcu u 6 sati ujutro prema Međugorju pješice  krenuti tradicionalna, 19. po redu, međunarodna „Hodnja mira“, u kojoj će sudjelovati više tisuća u molitvi i pjesmi sabranih hodočasnika, svećenika i ostalih vjernika sa svih kontinenata. Dolazak te veličanstvene hodočasničke kolone pred crkvu sv. Jakova Međugorju očekuje se oko 10 sati, gdje će ih dočekati međugorski župnik fra Petar Vlašić koji će im udijeliti blagoslov s Presvetim.

Tog dana u prijepodnevnim satima i od 17 sati hodočasnici će imati prigodu za svetu ispovijed, a svete mise na hrvatskom jeziku slavit će se u 8 i 11 sati, a na ostalim jezicima prema blagdanskom rasporedu. Nakon krunice u 18 sati, središnja svečanost u četvrtak, 24. lipnja, bit će sveta misa uočnica u 19 sati na kojoj se očekuje više desetaka tisuća vjernika sa svih strana svijeta. Potom će od 22 sata do 5 sati ujutro uslijediti klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Za obljetnicu se očekuje rekordan broj hodočasnika

Ipak, najsvečanije će biti u petak, 25. lipnja, na samu 29.  obljetnicu Gospinih ukazanja, kada će tijekom cijeloga dana vjernici svih jezičnih skupina imati prigodu i za svetu ispovijed. Tog dana svete mise na hrvatskom jeziku slavit će se u 5, 6, 7, 8, 9, 11 i 16 sati, a na ostalim jezicima prema blagdanskom rasporedu. Glavna svečanost obilježavanja 29. obljetnice Gospinih ukazanja u svetištu Kraljice Mira počet će molitvom Krunice u 18 sati i nastaviti u 19 sati središnjim večernjim misnim slavljem. Inače, kao i svakog 25. u mjesecu, te će se večeri objaviti i najnovija Gospina poruka.

S obzirom da je to središnji događaj, očekuje se da će na toj svetoj misi, koja će se kao i svake godine, simultano prevoditi na dvadesetak svjetskih jezika, biti nazočan izuzetni velik broj domaćih i inozemnih hodočasnika.

A budući da je 29. obljetnica vezana za vikend, posredstvom brojnih turističkih agencija koje imaju svoja predstavništva u Međugorju najavljen je dolazak rekordnog broja hodočasničkih skupina sa svih kontinenata. Stoga je realno očekivati da će od četvrtka do nedjelje Međugorje posjetiti više od 200 tisuća katoličkih vjernika sa svih stana svijeta.

Gospine poruke potiču i nadahnjuju

Kažimo i to da je u proteklih 29 godina u Međugorju  boravilo više od 41 milijuna hodočasnika iz preko 125 zemalja. Punih 29 godina u Međugorje neumorno dolaze ljudi iz cijeloga svijeta, nadahnjuju se Gospinim poruka, iz temelja mijenjaju svoj i život svojih obitelji, obraćaju se, okreću se molitvi, vjeri u Boga i ufaju se u Božju providnost. Hodočasnici se u Međugorju osjećaju smireno i sretno, a kući se vraćaju duhovno obnovljeni i okrijepljeni božjim milostima, neki čudesno ozdravljeni, a svi ispunjeni nadom i željom da se u to u marijansko svetište opet vrate.

 „Međugorje je postalo globalnim fenomenom“

Stoga i ne čudi da je Sveta Stolica osnovala međunarodno povjerenstvo za Međugorje. Odgovarajući u vezi s tim u na pitanje glavnog urednika „Glasnika mira“ 'Što to znači u hodočasničkom životu u Međugorju ?', međugorski župnik fra Petar Vlašić je istaknuo:

- Sama činjenica da se vrh Katoličke Crkve bavi Međugorjem dovoljno govori da je Međugorje davno, odavno nadraslo sve lokalne i europske granice, da je postalo globalnim fenomenom koji zadire u biće same Crkve. To može biti samo pozitivni poticaj za hodočasnike da ozbiljno prihvate ono što od njih vjera traži, što sami Isus govori. Za hodočasnike je ovo poticaj ozbiljno prihvatiti prve poruke koje je izgovorio Isus u Galileji, a to su obraćenje, pokora, najava dolaska kraljevstva Božjeg, što je također i temeljna poruka Međugorja, od prvih dana.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info