U Međugorje se sve više dolaze liječiti ovisnici o internetu

online upoznavanje, šanse, dečko, djevojka, internet preglednici, internet explorer, Centar za sigurniji internet, siguran internet, otvoreni internet, Međugorje, ovisnost, internet
... te osoba koje su zbog različitih problema nedovoljno socijalizirane i imaju poteškoća u društvenom funkcioniranju, piše Večernji list BiH.

Neprepoznavanje problema

Velik broj prvenstveno mladih osoba u BiH ovisan je o internetu, no, društvo i obitelj najčešće ne prepoznaju ovaj poremećaj. Oni to najčešće ne identificiraju kao problem iako pate od raznih simptoma, kao što su prezaokupljenost internetom, gubitak uvida u protok vremena, izolacija od obitelji i društva, te nemogućnost razdvajanja stvarnog i virtualnog svijeta. Smetnje zbog kojih osobe traže pomoć najčešće zadovoljavaju i kriterije ovisnosti - novi obrazac ponašanja dobiva veću važnost od obrazaca ponašanja koji su ranije bili u prvom planu, otežana je kontrola nad ovisničkim ponašanjem, prisutni su apstinencijski sindrom i žudnja kad je osoba udaljena od sredstva ovisnosti, razvija se tolerancija (poduzimanje aktivnosti sve jačeg podražajnog potencijala), zanemaruju druga zadovoljstva i interesi, nastavlja se s ovisničkim ponašanjem unatoč jasnim posljedicama na tjelesnom, psihičkom, financijskom ili socijalnom planu.

Izolacija od društva

Upotreba interneta postaje dominantna životna aktivnost koja osobu izolira u odnosu na ostale društvene tokove i stvara negativne posljedice na nju i njezinu okolinu. Vrijeme provedeno za računalom najčešće je spominjani kriterij za dijagnosticiranje ovog poremećaja i smatra se kako je 4 do 6 sati dnevno simptom ovisnosti. Da je sigurnost djece i mladih na internetu doista problem, potvrdila je i anketa provedena među učenicima jednog srednjoškolskog centra. Prema rezultatima ankete, gotovo 90% ispitanika koristi internet, 52% njih roditelji ne kontroliraju kako i koliko koriste internet. Internet najčešće koriste za društvene mreže, najviše Facebook - 55%, zabavu i igru - 13%, proširivanje znanja - 13%, dok svega 19% koristi internet za istraživanje za nastavu. Čak 66% ispitanika na internetu provede dulje od 5 sati, a 26% je doživjelo neugodnosti na društvenim mrežama. Da je ovisnost o internetu sve veći problem, govore i podaci Udruge za pomoć u rehabilitaciji ovisnika "Milosrdni Otac" iz Međugorja koja se bavi liječenjem ovisnosti.

Prema riječima predsjednika Udruge fra Dragana Ružića, osim ovisnika o drogama, alkoholu i kocki, u Zajednicu, kako češće kažu za udrugu, dolaze i ovisnici o internetu te osobe koje su zbog različitih problema nedovoljno socijalizirane i imaju poteškoća u društvenom funkcioniranju. U program Zajednice godišnje se uključi od 50 do 100 rehabilitanata, a tijekom sedamnaest godina postojanja kroz Zajednicu je prošlo 1500 korisnika. "Nažalost, veliki broj korisnika napusti Zajednicu, zadržavajući se u njoj tek nekoliko dana ili mjeseci", kazao je za Fenu fra Dragan, naglasivši kako je problem ovisnosti složen društveni problem koji traži reakciju svih subjekata u društvu, pa tako i Crkve. Boravak u Zajednici je na dobrovoljnoj osnovi i besplatan, a terapijski program traje tri godine.