Štimac je dvoboj dočekao čitajući knjigu o Gospi iz Međugorja

I prije dvoboja protiv Siniše Mihajlovića i Srbije Štimac je, s Alenom Bokšićem, pohodio Međugorje, pomolio se za zdravlje, mir, vjerojatno i za pobjedu. Bokšić, najbolji prijatelj još od kraja 80-ih, iznimno je važan u cijeloj priči. Njegova istančanost, smirenost, smisao za šalu na Štimca djeluju "apaurinski".

ikada Štimac nije bio mirniji. Pun je samopouzdanja, suvereno vlada situacijom. Jednostavno, drukčiji je. Već godinama Igor Štimac traži svoj put, gradi svoju stvarnu sliku. Puno je onih koji ga percipiraju kroz zbivanja iz igračkih dana. Imao je tada gafova, ali ovaj Štimac izbornik, ovaj zreli Štimac, sasvim je drukčiji. Trebate ga vidjeti u situaciji kad se druži s djecom, kada iz njega izlazi toplina. Bio sam s njim kada je čuo da je preminula malena Nora. Oči su naglo zasvijetlile, nazirale su se suze.

- Nije moguće - trznuo se.

Neprirodno je okrenuo neku drugu temu, ali po pogledu sam mu vidio da je još uvijek s malenom. Onaj njegov muževni gard valjda mu ne dopušta da pred nekim drugim pokaže osjećaj, zaplače, takav je.

Srbija je njegov najveći izazov karijere, toga je duboko svjestan. Ne samo Srbija, zna Štimac da je najvažnije otići na Svjetsko prvenstvo u Brazil, zna da je puno onih koji čekaju njegov krivi korak. Svega toga je svjestan, ali svejedno se prihvatio izazova, jer on jednostavno čuči u njemu. Okrenuo je cijelu priču naopako, odaslao mirovne poruke.

- Prošlost me ne zanima - jasno je odgovarao na pitanja o tenzijama, psihološkim ratovima i tko zna čemu.

Tražila se krv, euforija, Štimac je, prema nekim zamislima, bio odličan medij za slanje takvih poruka, a on skroz suprotno. Kad ostane sam s Bokšićem, kada svi zaspe, a oni u sobi 109 razgovaraju o dvoboju sa Srbijom, onda pričaju o varijantama, traže put za pobjedu. Samo bi luđak pomislio da taj razgovor ide u smjeru "idemo im slomiti noge". Oni traže Hrvatsku koja igra nogomet.

I Srbi priznaju da smo bolji

- Svi, i oni u Srbiji, priznaju da smo bolji. To moramo iskoristiti. Zato ćemo u juriš otpočetka - kaže Štimac.

Na desetke videa odaslao je proteklih mjeseci svojim igračima, svaki od njih ima posebne programe na koje su dobili detalje iz igre Srbije. Iskreno, prije mjesec dana znao je Mihajlovićev sastav, rekao ga je i nije pogriješio. Zatomio je i taj odnos s Mihajlovićem. Njih dvojica su u glavnim ulogama ovog veličanstvenog dvoboja, oko njih se sve vrti.

- Htio sam ga zaklati zubima - o Štimcu i tom opjevanom finalu Kupa Jugoslavije iz 1991. godine u kojem je Hajduk pobijedio s 1:0 pogotkom Bokšića govorio je Mihajlović u filmu "Hajdukov ratni trofej".

Tada su Štimac i Bokšić bili u glavnim ulogama. Štimac i Mihajlović jedan na drugome odradili su nekoliko teških prekršaja, imali su "fight" jedan na jedan, Bokšić je, pak, zabio gol. Evo ih opet u glavnim rolama. Štimac i Bokšić protiv Mihajlovića, Hrvatska protiv Srbije. Da, bit će to jedan od najvećih događaja u hrvatskoj sportskoj povijesti.

Večernji List