Proslava Uzvišenja križa Kristova na Križevcu

Međugorje, vjera, Bog, crkva, vjernici, Papa, obraćenje, križevac, Sveta misa, Međugorje, velika subota, Uskrs, vjernici, religija, misa, religija, Sveta misa, Papa, Papa Franjo I., evanđelje, svetište, katica kiš, vjera, nevjera

Kako je običaj još od daleke 1934. kada je na brdu iznad Međugorja podignut zavjetni križ, u čije su križište ugrađene relikvije Isusovog Križa dobivene za ovu prigodu iz Rima, blagdan Uzvišenja križa Križa u župi Međugorje zove se „Križevac“ i tradicionalno se slavi prvu nedjelju nakon blagdana Male Gospe. Do 1981. ovaj blagdan na Križevcu su slavili mještani župe i stanovništvo iz okolnih mjesta a od Gospina ukazanja na Križevac dolaze i hodočasnici iz cijeloga svijeta.

Pored župljana iz Međugorja na ovaj blagdan, i danas kao i mnogo puta ranijih godina, na Križevac se uspeo veliki broj hodočasnika iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske ali i iz svih krajeva svijeta. Mnogi od njih u Međugorje su došli automobilima i autobusima ali veliki je broji i onih koji u Međugorje na današnji blagdan od svojih domova dolaze pješice. Posebno je dojmljivo vidjeti one koji zavjetuju popeti se na Križevac po uskoj stazi sačinjenoj od oštrog kamenja bosonogi.

Dodajmo i to kako je ove godine posebno na mukama bilo osoblje koje se na Križevcu brine o ozvučenju. Samo večer prije proslave blagdana drski lopovi ukrali su opremu s Križevca i tako natjerali osoblje na žurnu intervenciju, kako bi i oni koji se nisu uspjeli popeti do samoga vrha mogli čuti svetu Misu.

pogled.ba