Prometni kolaps u Međugorju

Međugorje, promet
Prostor bi sadržavao svu prateću infrastrukturu, od rasvjete, stalnog stražarskog nadzora, mokrog čvora... I Općina Čitluk će nakon 30 godina pokušati riješiti kompletnu prometnu infrastrukturu u Međugorju. Načelnik Ivo Jerkić tvrdi da će se uz gradnju novih parking-prostora uvesti i nova regulacija prometa. Ovu su utješne informacije za stanovnike Međugorja, koji se nadaju da za 30. obljetnicu međugorskih ukazanja neće vladati totalni prometni kolaps. Prometni krkljanac, čije su se konture počele ocrtavati i ove hodočasničke godine, kad se zbog golemih gužvi Međugorjem nisu mogla kretati kola Hitne pomoći s hospitalcima iz Malteškog reda, trebao bi iduće godine biti riješen, obećavaju općinske vlasti, piše večernji list.

Uzalud se zvuk sirene probijao iznad hodočasnika koji su polako hodali između duge kolone autobusa i osobnih automobila. “Nije se tijekom ljetnih mjeseci”, prisjeća se međugorski taksist Ivan Jerković, “moglo milimetra ni tamo ni ovamo. Sve je stalo, a talijanski svećenik leži u mom autu skoro na samrti.” Snalažljivost našeg sugovornika i poznavanje svake tzv. kozje staze jedini su razlog zašto stariji talijanski svećenik i danas dovodi hodočasnike u Međugorje. Drama s talijanskim svećenikom nije jedini slučaj u kojem je zbog gužve i teških prometnih čepova možda i glava ovog hodočasnika visjela o koncu. Nabrajaju slučaj s ozlijeđenom Njemicom, Talijankom koja je slomila nogu, Amerikankom koja je pala u nesvijest... Svima njima, uvjerljivo će Ivan, hitna medicinska pomoć nije zbog gužvi mogla brzo doći. Dok s terase jednog restorana promatramo veliku kolonu hodočasnika pristiglih u Međugorje, pogled je uperen u vozače autobusa, policiju i vlast općine Čitluk koja za jedno od najvećih hodočasničkih mjesta u svijetu 30 godina nije pronašla kvalitetno prometno rješenje.

Zabrana za autobuse

Što će biti iduće godine kad je već samo nekoliko stotina tisuća Talijana bukiralo mjesta u pansionima i hotelima? To će biti užas!, pita se i konstatira naš sugovornik, taksist Ivan Jerković. Iako su na raspravi u Općinskom vijeću, tvrdi on, svi vijećnici jednoglasno rekli da se mora riješiti promet kroz Međugorje, do sada nije bilo pomaka. Načelnik općine šuti i gradi neki kolodovor od jednog ili dva parking-mjesta. Sramota - zaključuje Jerković uz dodatak da taksisti sad traže da se Međugorje deblokira. Među zahtjevima revoltiranih taksista je zabrana prijevoza autobusima hodočasničkih skupina koji im, osim što uzimaju profit, stvaraju goleme gužve. Prozvana općinska vlast tvrdi da će do 30. obljetnice međugorskih ukazanja riješiti gorući problem. “Zabrana prijevoza hodočasnika autobusima”, tvrdi načelnik općine Ivo Jerkić, “opcija je o kojoj razmišljamo, ali uz gradnju novih parkinga u blizini predjela Gljivara”. Vlasnici pansiona traže da im autobus dovozi hodočasnikw, no njihovu vožnju po ulicama Međugorje, tvrdi on, planiraju u potpunosti zabraniti, čime bi se ovaj problem konačno i riješio.