Pred komisijom Svete Stolice istraživanje o Međugorju

Gospa Međugorje, svetište, Gospa, kip Gospe, Rojales, Španjolska, molitva
Kako doznaje Večernjak, iza vatikanskih zidina predstavit će se rezultati rada stručnjaka uglednih teologa Franje Topića, Mije Nikića, Nele Gašpar, Mihalyja Szentmartonyja te svećenika vještaka Maria Davida Jagerea, Salvatorea Perrellea, Pierangela Sequerija, Zdzislawa Josefa Kijasa i Tonija Anatrelle.

Prvi rezultati

Ovih devet stručnjaka i vještaka svoje će rezultate predstaviti predsjedatelju Komisije kardinalu Camilu Ruiniju te kardinalima Jozefu Tomku, Vinku Puljiću, Josipu Bozaniću, Julianu Herranzu, Angelu Amatu, Achimu Schutzu, Krysztofu Nykielu. Da se pitanju Međugorja pridala prvorazredna važnost u Svetoj Stolici, svjedoči činjenica da u ovoj komisiji sjede čak petorica kardinala, među kojima su i dvojica Hrvata kardinali Bozanić i Puljić, te visoki ugledni znanstvenici i crkveni uglednici, stručnjaci iz oblasti dogmatske teologije, mariologije, psihoanalize. Iako je teško odgonetnuti kakva su pojedinačna gledanja 17 članova Komisije na pitanje Međugorja i autentičnosti Gospinih ukazanja, valja istaknuti činjenicu da je unutar povjerenstva petero članova koji su Hrvati. Usto, još trojica su isusovci, a dvojica fratri. Daleko od očiju javnosti, Međunarodna komisija započela je bilježiti sva zbivanja vezana uz Međugorje. Vjeruje se da su i stručnjaci iz Komisije već bili na terenu.

Rad u tajnosti

To će biti tako sve dok Komisija na okonča ispitivanja počevši od šestero vidjelaca, od kojih pojedini tvrde da im se i danas, skoro trideset godina kasnije od prvog pojavljivanja, ukazuje Blažena Djevica Marija i šalje poruke mira zbog čega je i međugorska Gospa prozvana Kraljicom mira. U obzir će se uzeti i sva događanja vezana uz Međugorje - od brojnih svjedočanstava vjerničkih obraćenja, pristupanja svećeničkom redu ili pak slučajeva ozdravljenja. S druge strane, mjesni ordinarijat je, uostalom kao i posljednja Biskupska konferencija Jugoslavije, odbacio vjerodostojnost nadnaravnosti međugorskih događanja. Prijašnje komisije su međugorski fenomen promatrale od samoga početka 25. lipnja 1981. kada se Gospa prvi put navodno ukazala pa sve do ratne 1991. Pred članove Komisije stavljen je vrlo zahtjevan, ali i dugotrajan posao ako se ima na umu dosadašnja praksa Vatikana.

 

Piše: Zoran Krešić/večernji list