Papina komisija za fenomen Međugorja završava rad?

Međugorje, noć, Međugorje, križevac, Međugorje, Papa, Komisija
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić nalazi se od 14. do 17. prosinca u Rimu, gdje sudjeluje na sjednici posebne Komisije za Međugorje. Bozanić je jedan od 17 članova te međunarodne komisije koja je osnovana 2010.

po nalogu Benedikta XVI., a njome predsjeda talijanski kardinal Camillo Ruini, dugogodišnji predsjednik Talijanske biskupske konferencije. Svoj rezultat rada komisija će predati Kongregaciji za nauk vjere, a ona će pak svoju odluku predočiti papi Benediktu XVI., koji bi je trebao potpisati. Tek tada trebao bi se znati rezultat rada komisije, odnosno sudbina međugorskog fenomena. Dakle, ni poslije 17. prosinca, kada bi trebao biti završen rad komisije, vjerojatno nećemo doznati njezin zaključak. Sve se više, međutim, širi uvjerenje da će komisija produljiti stanje koje je potvrdila Jugoslavenska biskupska konferencija 1991. - "ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnome". Ima u Italiji svećenika, kao što je Sergio Mercanzin, koji drže kako i međugorski fenomen ulazi u opće crkvene kriterije koje je Kongregacija za nauk vjere usvojila 1978. za određivanje ukazanja.

Za priznavanje ukazanja potrebna je moralna vjerodostojnost čina, moralna vjerodostojnost vidjelaca, sukladnost s doktrinom i kršćanskom teologijom, veliki i stalni duhovni plodovi. Ne ulazeći u ocjenu moralnosti vidjelaca, u koju ne sumnjamo, ali sama činjenica da je Međugorje polučilo velike duhovne plodove možda bi mogla prevagnuti u ocjeni fenomena.

Silvije Tomašević/ vecernji.hr