Papin izaslanik u Međugorju: ‘Marija je kraljica Poljske i neka bude kraljica našeg života’

Henryk Hoser, nadbiskup Henryk Hoser, Međugorje
... u Međugorje u višemjesečnu misiju kako bi unaprijedio pastoralni rad u ovom marijanskom središtu koje svake godine pohodi više od milijun i pol hodočasnika iz cijeloga svijeta. Iz Mostara u Međugorje doputovao je u automobilu zajedno s dr. fra Miljenkom Štekom, provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije. Po dolasku se najprije srdačno pozdravio s međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom, a potom sa svećenicima i časnim sestrama koji su trenutačno na službi u međugorskoj župi. Više stotina župljana i hodočasnika dočekalo ga je i pljeskalo po njegovu dolasku u Međugorje, poznato marijansko mjesto molitve i pomirenja.

Potvrdno o Međugorju

Potom se izaslanik rukovao s nekolicinom župljana i hodočasnika te se u pratnji domaćina uputio u crkvu sv. Jakova. Najprije se kratko sam pomolio, a zatim i obratio nazočnim župljanima i hodočasnicima. Pri tome je uputio nekoliko kratkih i jasnih rečenica: "Marija je kraljica Poljske i neka bude kraljica našeg života", što su nazočni župljani i hodočasnici pozdravili burnim pljeskom. Potom je u pratnji provincijala dr. fra Miljenka Šteke i župnika fra Marinka Šakote ušao u župnu kuću. Nakon imenovanja, najavljeno je kako bi njegova misija u Međugorju trebala završiti do kraja ljeta, a doznaje se i kako Hoser neće cijelo to vrijeme biti u Međugorju, nego će povremeno odlaziti u Varšavu i vraćati se u Međugorje. Prije dolaska u Međugorje Papin izaslanik bio je u Mostaru gdje se odvojeno susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Ratkom Perićem u Biskupskom ordinarijatu, a zatim s provincijalom fra Miljenkom Štekom u samostanu Hercegovačke franjevačke provincije uznesenja Blažene Djevice Marije. Dan ranije je u Sarajevu imao radni ručak sa svim biskupima te susret s apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Luigijem Pezzutom. Kako je ranije u veljači najavio Sveti Otac papa Franjo, nadbiskup Hoser trebao bi do ljeta predložiti način pastoralne skrbi o hodočasnicima u Međugorju. Iako je isticao kako njegova misija nije povezana s utvrđivanjem autentičnosti Gospinih ukazanja, poljski nadbiskup je iznimno potvrdno govorio o plodovima Međugorja i dolasku velikog broja hodočasnika koji se tamo mole i ispovijedaju vjeru. Katolička crkva do sada nije priznala navodna Marijina ukazanja u Međugorju, a mjesni biskup Ratko Perić nedavno je poručio da se sa sigurnošću može tvrditi kako se Gospa u Međugorju nikada nije ukazala.

Brojna povjerenstva

Papa Benedikt XVI. je 2010. uspostavio posebno Istražno povjerenstvo za Međugorje koje je trebalo ispitati vjerodostojnost ukazanja. Nakon četiri godine rada, Povjerenstvo je 2014. papi Franji predstavilo svoje zaključke. Sveti Otac je potom proslijedio slučaj Zboru za nauk vjere koji do danas nije donio konačni sud. U međuvremenu je papa Franjo u nekoliko navrata isticao kako Gospa nije poštar pa da svakoga dana šalje poruke, što su mediji opisivali kao izravnu kritiku navodnih svakodnevnih ukazanja koja imaju pojedini od šestero vidjelaca iz Međugorja koje godišnje posjeti između 1 i 1 i pol milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta te se ubraja među najveća katolička hodočasnička mjesta. To je bio ključni razlog zašto je Papa poslao posebnog izaslanika kako bi osigurao pastoralnu skrb o hodočasnicima neovisno o vjerodostojnosti ukazanja.

Vecernji.ba