Papin izaslanik stigao u Međugorje

Međugorje, Gospa Međugorje, Henryk Hoser, nadbiskup Henryk Hoser, Međugorje, zdf, BIH
Mons. Henryk Hoser živjeti će kod fratara, priređen mu je smještaj unutar Župnog ureda, a jesti će što jedu i ostali svećenici u Župi sv. Jakova.

Što je posebno zanimljivo Hoser je izrazio želju i sa se susretne sa hodočasnicima iz Poljske, a izvjesno je da će govoriti i svete mise na poljskom, te ispovijedati hodočasnike, potvrdio nam je Željko Vasilj iz Turističke zajednice Međugorje.

Trebao doći prije mjesec dana

Prema svemu sudeći Hoser u Međugorju neće biti samo nijemi promatrač, nego aktivni sudionik svih događanja.

Dolazak praškog nadbiskupa zaintrigirao je medije iz čitave regije, te su brojne kamere već jučer čekale kod crkve u Međugorju, ne bi li barem snimile njegov dolazak, a posao im nije bio lak, budući da međugorski fratri nisu željeli davati izjave, a u Apostolskoj nuncijaturi su samo kratko kazali: „Nije još stigao, dolazi danas i to je sve što ćemo reći".

Podsjetimo, Hoser je u našoj zemlji trebao biti već prije mjesec dana, no tada je dolazak odgođen, a apostolska nuncijatura je priopćila da je razlog odgode nesporazum s Kurijom Varšava-Prag.

Hoser u BiH dolazi ponajprije zbog vjernika koji se okupljaju u Međugorju, a ne da bi ispitivao autentičnost ukazanja, poručeno je i sa zasjedanja biskupa u Mostaru, a isto je poljskim medijima kazao i sam Hoser.

U tom kontekstu valja spomenuti da je i kardinal Puljić nedavno izjavio da je Međugorje jedna od najvećih ispovjedaonica u Europi, a papa Franjo želi znati kakvo je stanje upravo u tom dijelu međugorske priče.

Hoser bi se odmah po dolasku trebao susresti s apostolskim nuncijem u BiH Luigijem Pezzutom, kardinalom Puljićem, te drugim biskupima, među ostalim i mostarskim Ratkom Perićem, koji je, baš kao i njegov prethodnik stajališta da se Gospa u Međugorju nije ukazala.

Izvješće do lipnja

Nadbiskup će izvješće o Međugorju papi Franji predati do lipnja.

„Papa očekuje od mene da opišem sustav pastoralne skrbi i ustvrdim je li ona adekvatna za toliki broj hodočasnika", rekao je nedavno Hoser za poljski radio RMF FM.

Ustvrdio je da su zbog velikog priljeva hodočasnika pastoralne potrebe u Međugorju veće nego mogućnosti.

„Primjerice, znam da iako je u Međugorju oko 50 ispovjedaonica, nema uvijek dovoljno ispovjednika, posebice onih koji bi mogli ispovijedati na nekoliko jezika", naveo je Hoser.

Dnevni list