Na „Moto-hodočašću – Međugorje 2012.“ sudjelovalo viš od 800 bikera iz deset zemalja

Međugorje, motori, Motohodočašće, Međugorje
...pod nazivom „Moto-hodočašće - Međugorje 2012.", koje već četvrtu godinu zaredom uspješno organizira Moto Klub Brotnjo iz Međugorja u dogovoru s međugorskim Župnim uredom.

Zbog sunčana i topla vremena cijelog jučerašnjeg dana u Međugorje su pristizali motoristi iz Hrvatske, Slovenije, Srbije. Crne Gore, Italije, Njemačke, Austrije, Mađarske, Švicarske, BiH, i drugih zemalja.

Prema riječima Josipa Sivrića - Joje, predsjednika Moto kluba Brotnjo, temeljni cilj tog hodočašća jest da se motoristi međusobno druže i upoznaju, da u Međugorju prime blagoslov za sebe i svoje motore, te i da se duhovno obnove u mjestu iz kojeg Gospa - Kraljica mira već 31 godinu cijelom svijetu upućuje svoje upečatljive poruke s pozivima na molitvu, post, obraćenje, mir, ljubav, zajedništvo i razumijevanje među ljudima.

Jučerašnje moto-hodočašće počelo je okupljanjem motorista u 9,30 sati u autokampu na Tromeđi gdje su ih pozdravili i riječi dobrodošlice uputili Dragan Vasilj, predsjednik MZ Međugorje i Mario Rozić, općinski tajnik u ime čitlučkog načelnika.

Otvarajući Moto-hodočašće Mario Rozić je kazao kako ga dirnula činjenica da je dirnula MK Brotnjo intenzivno bavi i humanitarnim radim, pohvalio članove tog kluba za uređenje kampa na Tromeđi te obećao potporu općine u svemu što rade.

- Vaše ponašanje ovdje ruši pogrešne predodžbe o bikerima kao o lošim dečkima. Moram reći da je vaše ponašanje ovdje za svaku pohvalu - kazao je u svom obraćanju motoristima predsjednik MZ Dragan Vasilj i ujedno im zaželio ugodan boravak u Međugorju.

Put križa uz Križevac

Motoristi su se jučer u 10 sati iz kampa u svečanom mimohodu motorima uputili prema crkvi sv. Jakova gdje su se za uspomenu fotografirali, a potom nastavili vožnju prema parkiralištu ispod Križevca, kako bi, predvođeni međugorskim svećenikom fra Dankom Perutinom, zajednički molili Put križa uz Križevac.

Po povratku s Križevca i zajedničkog ručka u kampu, motoristi su jučer u15,30 sati u svečanom mimohodu motorima prošli kroz Međugorje i Bijakoviće do vanjskog oltara iza crkve sv. Jakova gdje su poredati motore te u 16 sati imali dojmljiv susret s vidiocem Ivanom Dragićevićem koji im je na upečatljiv način svjedočio o Gospinim ukazanjima.

Motoristi su sinoć nazočili i večernjem molitvenom programu u svetištu, u sklopu kojeg je u 19 sati slavljena sveta misa za sve poginule motocikliste, kojoj je, uz brojne vjernike, nazočilo više od tisuću motorista i članova njihovih obitelji. Svi su, dakako, imali prigodu i za svetu ispovijed. Nakon svete mise u 20 sati na svečan način je obavljen blagoslov svih motorista i njihovih motora.

- Već treću godinu sudjelujem na hodočašću motorista u Međugorju zato što je to povezano s vjerom u Boga. Zapravo me je vjera u Boga dovela ovdje, ali i ljubav prema motorima. Ovo je veličanstven doživljaj jer spaja ono što ovi ljudi najviše vole: vožnju motorima i vjeru u Boga - kazao nam jer Ivan Mlikota, zaljubljenik u motore koji je u Međugorje došao iz Zagreba.

Humanitarna akcija motorista

Kako smo doznali od Josipa Sivrića i ovogodišnje hodočašće motorista imalo je humanitarni karakter. Naime, na sinoćnjoj oproštajnoj večeri i druženju motorista u kampu, organizirana je vrlo bogata tombola od koje sav prihod namijenjen kao pomoć teško bolesnom Marinu Turudiću (1994.) iz Služnja, kojemu su otkazali bubrezi pa je na dijalizi Prema riječima Josipa Sivrića, svojim prilozima tu su plemenitu akciju podržali i članovi Moto kluba Brotnjo, brojni podupiratelji i sponzori hodočašća, ali i svi sudionici moto-hodočašća.

Kažimo i to da će danas (nedjelja) motoristi još jednom prodefilirati kroz Međugorje, a potom nastaviti put natrag prema svojim kućama.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info