Međugorje: Svečano otvorena Etno plaža - prvi bazen u BiH izgrađen po inovativnoj biodesign tehnologiji

Međugorje, Etno selo Međugorje, bazen
...otvorena po mnogo čemu jedinstvena „Etno plaža" koja je dan kasnije primila prve kupače. Riječ je o prekrasnom otvorenom bazenu za kupanje površine 1.200 četvornih metara izgrađenom po inovativnoj biodesign tehnologiji. uz kojeg su izgrađeni vanjski bar, fitness na otvorenom, terase i sunčališta, a u večernjim satima ta će prostor biti mjesto održavanja cocktail partya, koncerata i sličnih oblika zabave.

Svojim dizajnom bazen se savršeno uklopio u ambijent jedinstvenog Herceg etno sela.

Unatoč činjenici što na svečanom otvaranju Etno plaže nije bilo pozdravih govora i klasičnog presijecanja vrpce, treba reći da je više od dvije tisuće posjetitelja iz cijele Hercegovine do kasno u noć uživalo u obilju glazbe i nastupu popularnog hrvatskog pjevača i zabavljača Joška Čaglja - Jole s kojim su uglas pjevali svi, ali i u spektakularnom vatrometu kojim je označeno otvaranje bazen.

U povodu otvaranja Etno plaže čime je ukupna turistička ponuda čitlučke općine podignuta na najvišu razinu, za razgovor smo zamolili Branimira Penavu, direktora Herceg Etno sela Međugorje:

Prekrasan događaj na koji je ulaz slobodan ?

- Pri samom otvaranju dogovorili smo se da posjetiteljima ovog Etno sela nećemo naplaćivati ulaznice jer su svi dobrodošli i dragi gosti. Stoga smo se dogovorili da na svečanom otvaranju „Etno plaže" ulaz svima bude slobodan, a program bez formalnog otvaranja i presijecanja vrpce. S posjetiteljima želimo imati pravi domaćinski odnos kakav je u svim našim selima u Hercegovini, a to znači da su svi dobrodošli. Večeras zapravo otvaramo ovogodišnju sezonu i ovaj novi projekt Herceg etno sela te očekujem da će svi biti zadovoljni.

Po načinu gradnje ovo je prvi bazen te vrste u BiH ?

- Dobro ste rekli. Ovo je doista prvi bazen u BiH izgrađen po novoj tehnologiji, tzv. biodizajn tehnologiji. Ističem da Herceg etno selo u svim svojim turističkim sadržajima drži prvo mjesto u svim tehničko-tehnološkim dostignućima kako u gastronomiji tako i u ugostiteljstvu. Ovog puta imali smo prigodu napraviti nešto novo i u ponudi bazena i bazenskih tehnika. To je dodatni sadržaj hotelsko-turističkog kompleksa. Iskreno se nadamo da će gosti to prepoznati. Samo treba doći u ovaj prostor i odmah vidjeti i osjetiti o čemu pričamo.

Bazen je izgrađen bez imalo armiranog betona i keramike ?

- Tako je. Nema keramike, nema oštrih kutova, nema dijelova klasičnih bazena. U principu, percepcija etno sela jest da je to neko domaćinstvo, da su tu neke domaće životinje, da ja to nešto đto ljudi vole. Percepcija klasičnih bazena je voda, plave pločice itd. Ovdje smo nastojali razbiti taj stereotip kako u turizmi, ugostiteljstvu i hotelijerstvu, pa tako i u ovom dijelu bazenske tehnike. Budući da je biodesign tehnologija krenula tek prije pet godina, ovakvi hotelski bazen mogu se vidjeti samo u vrlo rijetkim turističkim centrima u svijetu, a evo sada postoji i u Hercegovini - prvi te vrste u BiH.

Bazen je jedinstven i neobičan. Koje sadržaje nudi ?

- Uz bazen postoji fitness oprema na otvorenom koja gostima omogućuje zanimljive vježbe, a spomenuo bih sadržaj samoga bazena. Tu su veliki virpulli, velike fontane, naravno i rasvjeta te prekrasni most koji dominira na sredini bazena, a koji će mladencima biti na raspolaganju.

Otvara se  sezona kupanja. Koliko gostiju bazen može primiti?

- Budući da bazen raspolaže s 1.200 četvornih metara vodene površine, vjerujem da će bez problema moći primiti 1.500 osoba. Naš naglasak je u ugodnom kupanju,a ne na gužvama i guranju.

Kako nadzirete i održavate kvalitetu vode u bazenu ?

- Uz spomenutu biodizajn tehnologiju i najnovija svjetska tehničko-tehnološka dostignuća treba spomenuti i dio koji se odnosi na specijaliziranu zagrebačku tvrtku Niveto koja je gradila cijeli ovaj projekt. Zapravo, u prizemlju objekta imamo najnoviju bazensku tehniku sa snažnim crpkama i velikim cisternama ispunjenim s čak 25 tona kvarcnog pijeska za pročišćavanje vode, a tu je i pouzdan sustav kemijsko-tehnoloških dostignuća pročišćavanja vode za kupanje.

Kolika je investicijska vrijednost Etno plaže ?

- Riječ je o prostoru koji ima 4.000 četvornih metara. Stoga treba spomenuti ogroman građevinski zahvat koji se dogodio u ovom hercegovačkom kamenu, a jasno je što znači graditi u hercegovačkom kamenjaru. Zapravo znači ogromnu investiciju i nadam se da će i ova investicija imati smisla i opravdanje jer se, kao i cijelo Herceg etno selo, razvija u sklopu sigurnog i stabilnog investicijskog ciklusa tvrtke Union Foods.

Tko je „kriv" za ovo hercegovačko turističko „čudo" ?

- Upravo sam rekao, investitor je čitlučka kompanija Union Foods koja je ima sve predispozicije da postane vodeća kompanija Hercegovine jer, uz naše djelatnike, ima preko 300 zaposlenih diljem BiH. Moram priznati da braća Vlatko i Dobroslav Barbarić, koji su na čelu te firme, daju zanimljivu priču koja glasi : samo naprijed, investicije, zapošljavanje i nešto što će ostale potaknuti da razvijaju ovaj oblik turizma - rekao nam je na kraju Branimir Penava, direktor Herceg etno sela Međugorje.

Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ

Brotnjo.info