Međugorje spremno primiti mlade iz čitavog svijeta

Ovo će nakon proslave 30. obljetnice Gospina ukazanja u Međugorju zasigurno biti događaj koji će pohoditi posebice mladi u velikom broju, a prema predviđanjima organizatora, očekuju se mladi iz više od sedamdeset država svijeta.

Fra Danko Perutina kazao je kako se rade posljednje pripreme, a prema najavama, očekuje se bogat program. "Program počinje u ponedjeljak dobrodošlicom mladih po državama, nakon čega slijedi sveta misa. U utorak, 2. kolovoza počinje standardni program, ujutro molitva, zatim predavanja, pjesme i svjedočanstva, molitva krunice, sveta misa. Svih pet dana trajanja festivala program je isti uz male izmjene. Primjerice, u utorak imamo procesiju kroz župu, a u četvrtak će članovi zajednice Cenacolo izvesti svoju predstavu. U petak je oproštaj uz pjesmu, a ono što vrijedi od prošle godine je odabir tri najljepše pjesme o Gospi iz tri različite države, odnosno kontinenta. Program završava u subotu, 6. kolovoza ujutro u pet sati na blagdan Preobraženja svetom misom na Križevcu", kazao je fra Danko Perutina. Podsjetimo, festival je pokrenuo pokojni fra Slavko Barbarić 1990. godine, kada je na festivalu sudjelovalo oko stotinjak mladih, dva svirača s gitarom te nekoliko pjevača, a sve se održavalo u zelenom šatoru. Iz godine u godinu taj je festival rastao i narastao do te mjere da ga posjećuju više od 40.000 mladih iz cijelog svijeta.

Iako organizatori nemaju precizne najave koliko mladih dolazi, prema iskustvu od prošle godine, očekuju ih iz više od 70 država iz cijelog svijeta. "Oni koji dolaze iz daleka kao što su, primjerice, mladi iz Koreje, Australije, Meksika i Argentine, njih je manji broj, a najviše mladih bude iz Italije, njih oko deset tisuća. Mi smo spremni primiti ih, program je spreman i vjerujem kako će mladi i ove godine iz Međugorja ponijeti samo lijepa iskustva", kazao je fra Perutina. Prema uputama za sudionike, svaki od njih bi trebao sa sobom ponijeti radioprijamnik s FM frekvencijom i slušalicama, Bibliju, suncobran. Oni koji, pak, ne budu mogli biti nazočni na festivalu, moći će ga pratiti preko internet stranice Međugorje.hr, kao i preko brojnih radiopostaja, a radi se na tome da se omogući prijenos preko društvene mreže Facebook. Osim radiopostaje Mir Međugorje u prijenos će s uključiti i radiopostaje iz Austrije, Južnog Tirola, Subotice, a najavljen je i prijenos preko jedne meksičke televizije. "Svi su dobro došli, radujemo se i ovogodišnjem festivalu mladih i vjerujem kako ćemo svi zajednički profitirati, jer ovdje se okupljamo oko Isusa Krista, a svatko tko povjeri život Njemu, pronašao je smisao svog života i životnu radost", ističe fra Perutina.

Z. Volarević/Dnevni list