Međugorje: Novinarke iz Libanona u Gospinoj misiji

Sana Nassar i Sara Chaya dolaze iz Libanona. Sana je osnovala neprofitabilnu organizaciju ''Prijatelji Marije, Kraljice mira'' kojoj je cilj služiti Gospinim porukama mira iz Međugorja.

Prvi put u Međugorje dolazi 1986., a 1996. je sa skupinom prijatelja organizirala prvo hodočašće u Međugorje koje je trebalo biti samo za obitelj i prijatelje. To se hodočašće pretvorilo u hodočašće za čitav libanonski narod.

Nekolicina njih su organizirali hodočašća koja su postajala sve veća. Sana svjedoči da je više od 40 000 Libanonaca došlo u Međugorje preko skupine koja broji oko 40-ak članova volontera. U Međugorje je s njima došlo više od 3000 svećenika te 9 biskupa. Ured njihove organizacije je na televiziji Lumiere koja je jedina kršćanska televizija na cijelom Bliskom Istoku za 24 arapske zemlje. ''Nikada nisam vidjela nekoga tko se iz Međugorja vratio isti, i Bogu hvala imamo vjersku slobodu tako da biti kršćanin u Libanonu danas nije teško. Ponosni smo na svoju vjeru. Prilično smo poznati tako da ako netko želi ići u Međugorje prvo dolazi do nas''- kaže Sana te dodaje da nisu usredotočeni samo hodočašća: ''Prevodimo knjige iz Međugorja, neke i fra Slavkove, jednom mjesečno imamo sastanke sa svima koji su ikad bili u Međugorju i imamo tri sata molitveni program istovjetan onome u Međugorju. Prije godišnjice ukazanja organiziramo devetnicu i postimo, a na sam dan godišnjice pozovemo sve svećenike koji su išli s nama u Međugorje da nam se pridruže. U Libanonu sada imamo između 100 i 150 molitvenih skupina koje jednom tjedno ili jednom mjesečno žive molitveni program iz Međugorja''. Obje ističu: "Cilj nam je omogućiti i upoznavanje Međugorja ljudima koji nemaju prilike i mogućnosti doći u Međugorje."

medjugorje-info.com

22.01.2012 u 17:19» 1 komentar

  • avatar patrik 27.02.2012. 09:55 #1

    ...sjećam se kada su dolazili na zračnu luku u mostar s nekim starim ruskim zrakoplovima i s onim njihovim zastavicama i kapama (stablo cedra), to je bila hrabrost i sjećam se nihove radosti kada su konačno povjerovali da više nema rata i da je mir, iako su vojnici tada unprofor-a izvezli svo moguće oružje ne bi lih prepali, ali postigli su upravo suprotan učinak...