Međugorje: Iskustva hodočasnika

I da, mir tu prevladava''-kaže p. Charbel koji dodaje da mnogo Libanonaca dolazi u Međugorje:''Mnogi dolaze iz znatiželje, ali ima osoba koje imaju mnogo poteškoća. Kada dođu ovamo, cijeli njihov život se mijenja. I kada se vrate u Libanon, oni su drugačiji,

njihov pogled na život i svijet se posve mijenja jer su doživjeli iskustvo susreta s Isusom i Gospom''. Pater Charbel kaže da su mnogi pronašli svoj svećenički ili redovnički poziv u Međugorju. ''Primjerice, i moj duhovni vođa je uz još nekoliko maronitskih redovnika svoje zvanje dobio ovdje. Pa i moj subrat s kojim sam ređen je također pri svom prvom hodočašću u Međugorje otkrio svoje svećeničko zvanje tako da mogu reći da je Međugorje zaista promijenilo mnoge živote'-riječi su p. Charbela iz Libanona.

72-oje hočasnika iz Paname boravilo je u Međugorju. Svoje svjedočanstvo dala nama je Michelle Arjona kojoj je ovo prvi posjet Međugorju. Ovdje je prije svega, kako kaže, pronašla mir te će u Panami ljudima govoriti o Međugorju. ''Napose svojoj obitelji koja nije baš religiozna. Radujem se što ću ih moći poučiti o nekim stvarima, a također i svoje školske prijatelje''-kazala je Michelle.


Marcello Saggiorato dolazi iz Argentine. Ima sina od 16 godina i želio je da čuje nešto dobro za svoj život, pa su za prvi dolazak odabrali upravo Međunarodni susret mladih u Međugorju. ''Zato smo ove godine napravili Facebook stranicu Međugorje - Međunarodni festival mladih kako bismo potaknuli još neke mlade ljude da i oni dođu. I tako, ta naša skupina sada broji 20 osoba, od toga je 8 mladih, a među njima ja i moja supruga. Mislim da u Međugorju čovjek može doživjeti jedan dubok susret s Gospom. Također vjerujemo kako je ovo mjesto najviše ispunjeno mirom na ovome svijetu''-kazao je Marcello


Immaculada Fernandez Caballero, Irene Alvarez Sanchez i Adrian Perez Ferrero su iz Španjolske. Kazali su nam da su dio jedne španjolske skupine od 25 osoba. Kažu da su osjetili poziv da dođu. Neki su već bili ovdje, a neki su čuli za Međugorje i poželjeli su doći. Irene svjedoči: ''Mi smo kao obitelj upoznali molitvenu zajednicu koja je bila ovdje i nakon što smo se s njima zbližili, došli smo. Oni su nas hodočasnike pripremili i informirali o hodočašću i ovome mjestu''.


17-godišnji Pepe Aguilar Castillo je sa svojom obitelji došao iz Meksika prvi put. Došlo ih je osmero. '' Ovdje vidim puno ljudi koji su povjerovali u Isusa i Gospu, a prije nikada nisu vjerovali. Najviše mi se sviđaju svete Mise i okupljanja mladih, a jako je lijepo vidjeti da su ovdje svi sretni''-kaže ovaj mladi hodočasnik.

Violeta, Nada, Vidosava su iz Makedonije. Kažu da im se sviđa što se u Međugorju okupljaju mladi iz cijelog svijeta, slave Boga i svi su kao jedno. U njihovoj skupini bili su i katolici i pravoslavni.

medjugorje.hr