Međugorje i Bijakovići se odvajaju od općine Čitluk

...u čijem se sastavu nalazi Međugorje i predstavnika mjesnih zajednica Međugorje i Bijakovići koji su inzistirali na sastanku i na kojem su iskazali svoje nezadovoljstvo ignoriranjem od strane općine. Oni su, nakon što nije postignut nikakav dogovor, napustili sjednicu, a u čemu je problem i hoće li Međugorje zaista postati nova općina, pitali smo Nikicu Čilića, predsjednika MZ-a Međugorje.
Maćehinski odnos

"Problema je mnogo koji se vuku iz godine u godinu. Uvijek se nešto odugovlači, kupuje se vrijeme. Stoga smo odlučili iskreno reći načelniku Ivi Jerkiću u lice sve što ga ide te da s njim više nemamo što razgovarati", kazao je Čilić te dodaje da je sljedeći korak sazivanje zbora građana obje mjesne zajednice kako bi se pronašlo rješenje k odcjepljenju odnosno osnivanju njihove vlastite općine.
Jednostavno, kaže Čilić, taj se maćehinski odnos općine prema njima više nije mogao podnijeti.
"Još prošle godine Općini smo uputili zahtjeve pozivajući načelnika, kojem smo objasnili da se ove godine obilježava 30. godišnjica Gospina ukazanja, da trebamo rješavati parkiralište za autobuse i automobile, budući da imamo konstantna zakrčenja u prometu kroz Međugorje, zatim cestu koja je u jako lošem stanju te milijun drugih problema. Obećali su da će nam pomoći, no od svega toga oni su napravili tek nekakva polovična rješenja kao što je uzimanje ekološke pristojbe koja ne postoji nigdje u BiH, ali koja će ići u proračun općine kako bi oni sebi mogli podijeliti plaće", ogorčen je Čilić. Osim toga, tvrdi on, općina stalno prodaje zemlju u Međugorju koja je na cijeni, a da nitko u Međugorju od toga ne vidi ni marke.
"Dosta nam je trgovine našom zemljom. Pa koliko su samo pričali da su nam svojim sredstvima napravili kolodvor, što je potpuna laž, jer su izvođaču radova platili tako što su im dali parcelu u našoj industrijskoj zoni. Ispada da je naš autobusni kolodvor plaćen našom zemljom, a mi od toga ništa nismo dobili", kaže Čilić.

Potreba za odcjepljenjem

Inače, ideja o izdvajanju Međugorja od općine Čitluk i formiranju nove međugorske općine postoji već dugi niz godina. Pokretači te ideje bili su poznati Međugorčani, koji, nezadovoljni brigom Općine Čitluk za ovo vjersko središte, smatraju da su već davno narasle potrebe za odcjepljenjem, no viša sila i politika to nisu dopustili.
Čilić kaže da je konačno došlo vrijeme za to pa će se na idućem zajedničkom sastanku vijeća MZ-a Međugorje i Bijakovići pokrenuti inicijativa za imenovanje inicijativnog odbora za osnivanje općine Međugorje-Bijakovići. Pri tome će se ostaviti prostor i drugim mjesnim zajednicama koje nisu zadovoljne statusom u općini da im se priključe.
Što će načelnik Jerkić poduzeti kako bi ostavio Međugorje u svom sastavu, nije nam poznato, budući da je bio nedostupan.

dnevni list