Međugorje: Cijelu noć djelatnik osiguranja objašnjavao vozačima da autocesta nije otvorena

kravice autocesta
Dvije godine ranije izgrađena je dionica od vodopada Kravice kod Ljubuškog do granice s Hrvatskom.

Ovih deset kilometara južnog dijela Koridora 5C je preko Republike Hrvatske spojeno s europskom mrežom putova što će imati višestruki značaj, jer će se do Međugorja, globalno poznatog odredišta vjerskog turizma moći stizati modernom autocestom. Istina, na izlazu s autoceste, turiste će dočekati 200- tinjak metara makadamske, pa potom oko pet kilometara ceste s gotovo uništenim asfaltom, nimalo ugodne za vožnju.

U to su se mogli uvjeriti brojni vozači, koju su se, nakon vijesti da je autocesta stigla do Međugorja poželjeli provozati autostradom. Mnogi koji su iz Hrvatske stigli na doček teniskog šampiona Marina Čilića odlučili su se vratiti nazad novootvorenom autocestom. No, kad su napokon stigli do prilaza autocesti dočekala ih je betonska pregrada i djelatnik osiguranja, koji ih je redom obavještavao da je cesta nakon otvaranja zatvorena i da će se morati vratiti nazad.

Otvaranju autoceste kroz Hercegovinu nazočio je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda

- Poludjet ću, stotine automobila sam morao zaustaviti i svakom vozaču objasniti da će cesta zapravo za promet biti puštena tek ujutro, rekao je očajni djelatnik osiguranja Hrvatskom Medijskom Servisu.

Govoreći na sinoćnjoj svečanosti otvaranja dionice autoceste predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, izrazio je nadu da je ova dionica početak Jadransko-jonske autoceste i da će se završiti Koridor 5C, te da će BiH postati prometno čvorište.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić kazao je da ova dionica, kao i svaka dionica autoputa u BiH, znači jako puno za ekonomski razvoj i brzi ekonomski prosperitet ne samo lokalne sredine nego i cijele BiH.

Ministar prometa i komunikacija BiH Damnir Hadžić: Autocesta znači jako puno

Direktor JP Autoceste Federacije BiH Ensad Karić kazao je da je ukupna vrijednost radova ovih deset kilometara iznosila 70 milijuna eura, da se uštedjelo 7 milijuna KM, što će biti utrošeno za rekonstrukciju desetak kilometara duge ceste od Međugorja, odnosno Zvirovića do Čapljine.

Krajem ovog mjeseca bit će raspisan natječaj za izbor izvođača za dionicu od Međugorja do Počitelja, uključujući spoj s M-17, tako da će se već početkom sljedeće godine nastaviti gradnja autoceste kroz Hercegovinu.

Direktor JP Autoceste Federacije BiH dodao je kako se završava prvih 100 kilometara, a plan je da se godišnje otvori makar 20 do 30 kilometara novih dionica.

Sinoć otvorena dionica autoceste se trenutno neće naplaćivati, a bit će u funkciji od srijede, od šest sati ujutro.

Radovi na ovoj dionici započeli su u lipnju 2012., a trasa se financirala kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 62 milijuna eura.

HMS