Međugorje će se povezati magistralnom prometnicom

Međugorje, Velika Gospa, Međugorje, Međugorje, Međugorje, Gospa Međugorje, Vatikan

Usporedno s rehabilitacijom cesta, koja se financira iz Uprave cesta Federacije BiH, u Federalnom ministarstvu prometa i veza pokrenuli su nekoliko inicijativa, među kojima je prekategorizacija mreža cesta kako se ne bi događalo da najprometnije ceste budu zapuštene, piše večernjak.

Brojne nelogičnosti


Pomoćnik ministra za transportne infrastrukture prometnog sustava u federalnom ministarstvu Pavo Boban rekao je da je novu kategorizaciju cesta potrebno provesti zbog brojnih nelogičnosti koje sada postoje. “Primjerice, u Međugorje i Čitluk godišnje dođe milijun turista, a tamo nema niti jednoga metra magistralne ceste. Sve ceste koje vode prema Čapljini, Žitomisliću, Mostaru i Širokom Brijegu su regionalne ceste, i to apsolutno treba mijenjati”, rekao je Boban za Večernjak. Prema njegovim riječima, brojne su nelogičnosti i drugdje, pa tako na području Hercegbosanske županije postoji 450 kilometara regionalnih cesta koje su u nadležnosti županije, dok vlasti istodobno ugovaraju održavanje tek 25 kilometara ovih cesta budući da imaju ograničene prihode. Novom prekategorizacijom koja, prije svega, zavisi od prometa, uvest će se magistralne ceste prvog i drugog reda, glavne gradske ulice, sabirne ceste i lokalne ceste koje će iz raznih fondova, ovisno o važnosti, dobivati novac za održavanje.

Upravitelji cesta

Ubuduće će se uvesti i tzv. upravitelji cesta, pa će se točno precizirati da je Federacija BiH nadležna za održavanje magistralnih cesta, županije za regionalne, a za lokalne ceste - općinska tijela. Novim zakonskim rješenjima je predviđeno da su upravitelji cesta, bilo da se radi o magistralnoj ili regionalnoj prometnici, dužni zaključiti ugovor s gradom ili općinom kroz koju prolazi cesta, kao što je primjerice Konjic, Jablanica, Široki Brijeg. Precizirat će se i, primjerice, hoće li obilaznica ili pak cesta kroz Široki Brijeg biti magistralna cesta. A upravo je jučer potpisan ugovor između direktora Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH Ljube Pravdića i tvrtke Putovi iz Gruda vrijedan 4,4 milijuna maraka za rekonstrukciju ceste od Mostara do Širokog Brijega. Uz ostale, rekonstruirat će se i ceste Renići - Kazaginac između Tomislavgrada i Livna te dionica M-17 Gnojnice - Dračevo, kružni tok na Buni kod Mostara, kao i raskrižje u Žitomislićima.

 

Piše: Zoran Krešić