Martinić: Bolest mi je još učvrstila vjeru, u posljednje vrijeme češće odlazim u Međugorje

Međugorje
Snagu sam pronašao u vjeri u Boga - kaže Ante Čedo Martinić. Splitskom glumcu potkraj prošle godine otkrili su adenokarcinom koji je metastazirao. To je tumor koji potječe od žljezdanih stanica sluznice želuca i najčešći je među zloćudnim tumorima.

Riječ je o teško izlječivom tumoru koji se uglavnom otkrije tek u uznapredovalom stadiju. Šanse za potpuno izlječenje su male. Martinić je prve tegobe osjetio lani u travnju, a liječnici su mu samo dali terapiju protiv bakterije koja izaziva čir na želucu.

- Nakon toga dva sam puta bio na pregledu i ništa mi nisu pronašli. Mjesec i pol kasnije, potkraj prošle godine, rekli su mi da imam rak koji je teško izlječiv - kaže glumac. Uvjeren je da je žrtva liječničke pogreške koju prihvaća kao dio života. Nakon kemoterapija, koje mu nisu pomogle, pokušao je i s alternativnom medicinom. I od toga je odustao jer nije bilo koristi, loše se osjećao te je shvatio da uzalud troši novac.

- Vjernik sam od djetinjstva i tako sam odgojen. Bolest mi je još učvrstila vjeru. U posljednje vrijeme češće odlazim u Međugorje - rekao je Martinić. Dodaje kako bi ozdravljenje bilo čudo, ali nije izgubio nadu.

Unatoč teškoj bolesti, svaki dan na motociklu dolazi u splitski HNK, gdje je direktor drame. Igra u komediji "Škola za žene" i veseli se predstavi "Tko se boji Virginije Woolf?". Ljetos je snimao seriju "Loza" u kojoj glumi bankara Bilića, a u "Ruži vjetrova" igra državnog odvjetnika Anića.

- Ne želim prestati raditi jer gluma je moj život. Možda se malo više umaram, ali i dalje snimam s jednakim veseljem i žarom - kaže Čedo. Dodaje da se nije odrekao omiljenog cappuccina i cigarete. Martinić je u braku sa 12 godina mlađom Zrinkom, medicinskom sestrom. Imaju troje djece, sina Tina Antu (15) te kćeri Lukreciju (11) i Nikolinu (4).

Andrej Kreutz/24 sata