Marka s likom Gospe Međugorske prva na svijetu s posebnom zaštitom u tisku

Međugorje, marka
...koje svake godine posjete milijuni hodočasnika. Ovogodišnje izdanje prva je marka u svijetu tiskana s posebnom zaštitom u infracrvenom dijelu spektra boja. Osim marke koja je tiskana u arku od 8 maraka, izdanje sadrži maksimum kartu, žig i omotnicu prvoga dana.

Autor likovnog rješenja je Vijeko Lučić, tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu, njena nominalna vrijednost je 1,00 KM i u poštanskom prometu koristi se od 1. lipnja 2012. godine.

Ova nova vrsta jedinstvene grafičke zaštite, koja se primjenjuje u tiskari Zrinski, na svim svjetskim sajmovima u zadnje dvije godine osvojila je prvu nagradu. To je zaštita gdje se dodaje spektar boja u neku sliku ili neki tekst, vidi se samo pod infracrvenim svjetlom i ne može se niti fotokopirati niti skenirati. Iz spektra vidljivog našim očima izranja slika/silueta crkve u Međugorju s dijelom Gospina kipa, a infracrvena slika vidi se samo s IC (IR) kamerom.

Marka je zaštićena od poznatih tehnika kopiranja budući da se sustav IC (IR) zaštite ne može razlučiti i ponovno spojiti s konvencionlnim grafičkim tehnologijama. Marka „Međugorje 2012." ponos je Hrvatske pošte Mostar jer je prva marka u svijetu koja je zaštićena na takav način.

brotnjo.info