Marija Zorka Vasilj pokrenula humanitarnu akciju „I sitno je bitno“ za siromašnu djecu Konga

Međugorje
Ona je, naime, zahvaljujući svom plemenitom i ljubavlju prema siromašnima ispunjenom srcu, još 3. listopada prošle godine samoinicijativno pokrenula hvale vrijednu humanitarnu akciju simbolična naziva „I sitno je bitno", koja je trajala do 12. travnja ove godine. Prema njezinim riječima, temeljni cilj te akcije bio je prikupljanje pomoći za siromašnu djecu u Kongu, odnosno za izgradnju jedne škole u toj afričkoj zemlji, novom projektu misionara fra Ilije Barišića.

Kako si došla na tu plemenitu ideju ?

- Na tu sam ideju došla nakon što je moja mama, gledajući televiziju, jednoga dana slučajno spomenula „I sitno je bitno". Odmah sam rekla : zašto ne ! Ta siromašna djeca u Kongu doista su potrebna naše pomoći. Odmah sam se obratila zamjenici ravnatelja škole Miri Sivrić koja je podržala moju ideju, a zatim i ravnatelju škole Veselku Pehari koji me također podržao u svemu. Veliku potporu pružili su mi prijatelji iz razreda i razrednica snježana Bevanda, a najveću podršku imala sam od svojih roditelja i od vjeroučitelja fra Slavena Brekala - kaže Marija Zorka.

Na koji se način provodila akcija ?

-Odmah smo po jednu drvenu kasicu za prikupljanje dragovoljnih priloga postavili u predvorje naše škole, u pekarnice kod našeg Matana, u Žitoprometovu pekarnicu te jednu u župni ured Međugorje. U početku je bilo problema i pitanja zašto bi tu akciju pokrenula jedna učenica. A kad sam obišla razrede i zajedno s nastavnicima učenicima pojasnila kako su djeca u Kongu potreban naše pomoći, sve je krenulo nabolje. Sad sam zahvalna i učenicima i nastavnicima kao i svim ljudima dobre volje punih ljubavi, što su se, poglavito u korizmenom vremenu, barem na jedan dan odrekli žvakaćih i poslastica kako bi svojim sitnim prilozima omogućili školovanje siromašne djece u Kongu. U toj smo akciji skupili 905 eura koje smo već uplatili na račun za gradnju nove škole u toj zemlji. Nije mnogo, ali je novac darovan od srca i s puno ljubavi- kazala nam je učenica Marija Zorka Vasilj.

Njezina je želja da ta plemenita akcija postane tradicionalna te da se svake godine prikuplja novac i iz Međugorja i Bijakovića šalje u Kongo kako bi razveselio barem neko dijete koje će tako dobiti priliku za školovanje.

- Djeca su budućnost, nešto posebno, djeca su radost. A djeca u Kongu su nezaštićena, ostavljena i zaboravljena. Zato im želimo priuštiti budućnost u školi, da nađu prvu ljubav, da zarade prve petice i pohvale, jednostavno da budu đaci kao i mi - odlučna je Marija Zorka.

Što bi poručila učenicima svoje i ostalih naših škola ?

- Ja uskoro završavam osnovnu školu. Svim učenicima i nastavnicima poručila bih da mi je želja da se ova akcija nastavi te da se proširi i na ostale osnovne i srednje škole. Vjerujem da će tu akciju poduprijeti i propagirati i „Cvrčak" , list učenika osnovnih škola naše općine - kaže ta vrijedna učenica.

- Svaka je humanitarna, a posebno ova akcija dobro došla i treba je podržati. To prije što je teško gledati neobrazovanu djecu u nerazvijenom zemljama. Vjerujem da će i ova akcija pridonijeti obrazovanju tamošnje djece kako bi ona svom narodu i svojoj zemlji pomogla da se riješi siromaštva. Stoga odajem priznanje ovoj vrijednoj i odličnoj učenici Mariji Zorki Vasilj koja je izuzetno aktivna i u izvannastavnim aktivnostima i školskim manifestacijama. Kao i njezinih još šestero braće i sestara, i Marija Zorka je dobrotu i plemenitost sigurno naslijedila od svojih roditelja - kaže Veselko Pehar, ravnatelj OŠ Bijakovići.

O humanitarnoj akciji te učenice vjeroučitelj fra Slaven Brekalo nam je rekao:

- Što reći kad tako mladi ljudi imaju svijest da pomognu našoj Crkvi u bilo kojem kraju svijeta ? Znači da ne gledaju svoju Crkvu kao svoju župu, jednu užu zajednicu, nego šire. Imati tako mlade ljude koji su poduzetni, znači da se svaki trenutak isplati žrtvovati za njih i s njima da ta akcija uspješno završi. Stoga Mariji Zorki svaka čast.

Mile Pavlović/medjugorje-info.com