Mara i Jure Vasilj iz Međugorja proslavili dijamantni pir

dijamantski pir, Međugorje
...fra Marinkom Šakotom uz okupljene članove obitelji, prijatelje i župljane. Supružnici Vasilj su potvrdili jedno drugom kako će i nakon 60 godina ljubavi i vjernosti nastaviti se poštivati u sve dane života, u dobru i zlu, kako im dragi Bog dade.

Prije 60 godina, 28. prosinca 1953 u međugorskoj župi sv. Jakova vjenčali su se Mara i Jure Vasilj. Vjenčao ih je tadašnji međugorski svećenik fra Jure Zlopaša. Zajednički život mladenci nakon sklapanja braka nastavili u Sarajevu, a onda su se 1987. vratili u rodno Međugorje. Supruga Mara preuzela je brigu o kućanstvu i odgoju djece, a Jure se zaposlio na Željeznici u Sarajevu.I nakon 60 godina braka djeca su odlučila roditelje razveselili proslavom dijamantnog jubileja, koji je održan restoranu Colombo u Međugorju, sa 70 uzvanika, svatovskim menijem i tortama. Dijamantnom slavlju su se, osim obitelji i rodbine, pridružili i brojni prijatelji i susjedi.

Mara ima 82 godina, a njezin suprug 84 i oboje su duboko zakoračili u osmu deceniju života. Kao mladić i djevojka Mara i Jure su se zagledali i upoznali budući su bili u susjedstvu. Mara je ubrzo osvojila Jurino srce. Slažu se da 60 godina braka u današnje vrijeme nije mala stvar, a sada, osvrćući se unatrag, s osmijehom zaključuju da su imali lijep i skladan život, da su zadovoljni roditelji petero djece, ponosni na svojih trinaestero unučadi i presretni jer su doživjeli i praunuče.

Baka Mara kaže da je recept za šest desetljeća ljubavi :" Kad je jedno vatra ,drugo mora biti voda". Ljubav, poštovanje, razumijevanje, opraštanje i kompromis održali su ih u zajedničkom životu.„Uvijek smo se nadopunjavali i zajedno o svemu odlučivali - istaknuo je Jure koji je poznat i kao dugogodišnji prakaratur u međugorskom Župnom uredu.

Iako su u godinama svakodnevno idu na misu u međugorsku crkvu, ispovijedaju se i žive sakramentalnim životom.I nema veze što su u osmom desetljeću života, u domu prepunom sloge, povjerenja i razumijevanja, Mara i Jure nastavljaju živjeti s istom ljubavlju kao da im je dvadeset i koja godina.

Tekst i foto: Marijan SIVRIĆ

brotnjo-online.com