Komisija dala pozitivnu ocjenu o Međugorju

Vatikan, Međugorje, Papa, Međugorje, Brdo Ukazanja, volonteri
Sveti otac Franjo vjerojatno će tijekom ove godine donijeti odluku oko međugorskih ukazanja koja će po dostupnim informacijama biti zadržavanje svojevrsnog statusa quo i nastavka daljeg promatranja fenomena koji privlači milijune hodočasnika godišnje, što predstavlja pozitivan rasplet za pobornike Međugorja. Jedine značajnije promjene očekuju se u pogledu kanonskog statusa ove župe, organiziranih hodočašća, rada s vjernicima. Kako otkrivaju izvori bliski radu Vatikanske komisije izvješće koje je upućeno Kongregaciji za nauk vjere, kojoj je na čelu prefekt Gerhard Müller, je pozitivan oko međugorskog fenomena.


Opsežno izvješće

A upravo taj materijal čini veliki broj izjava, intervjua s vidiocima i mnogim drugim svjedocima, priče ispričane od raznih ljudi koji su uključeni, vještačenja i teološka razmišljanja o porukama. Svi ti dokumenti su sada sažeti u jedno završno izvješće koje je otpravljeno Kongregaciji za nauk vjere koja će ga pomno istražiti. No, doznaje se kako ovaj materijal neće biti jedini koji će analizirati Kongregacija. Naime, naći će se tu brojni dokumenti istraživanja koja se na izravan ili posredan način već godinama provode i upotpunjuju sliku o ovome fenomenu. Po dostupnim informacijama bliskih Komisiji, Komisija je istraživanje provodila na više razina i puno je više bila orijentirana na prvu fazu međugorskog fenomena koji uključuje i ukazanja. Članovi Komisije kojemu je na čelu bio kardinal Camillo Ruini, a činili su ga i nadbiskup sarajevski kardinal Vinko Puljić, kao i njegov zagrebački kolega Josip Bozanić, su ocijenili kako međugorski fenomen u biti ne predstavlja obmanu ili prijevaru, odnosno da vidjelice ne manipuliraju svojim tvrdnjama o ukazanjima. Iako to ne predstavlja definitivan znak kako se radi o prihvaćanju nadnaravnih događanja, veliki je iskorak, prema tumačenju dostupnih izvora u odnosu na dosadašnji uglavnom neutralan stav prema ovome fenomenu.

Ukazanja još traju

No, posve je sigurno, a za to ne treba čekati ni stav Kongregacije ni Svetoga Oca da će se priznati međugorsko čudo. To se, po tvrdnjama upućenih u dosadašnja iskustva u sličnim slučajevima poput Fatime ili Lourdesa ne može očekivati sve dok traju ukazanja. A upravo su ukazanja i poruke koje su vidjelice dobile bili poseban predmet istraživanja posebne Komisije, pa čak i same Kongregacije za nauk vjere. Mnoge od poruka ostale su neprotumačene do kraja od same Komisije. Doznaje se kako bi Kongregacija za nauk vjere trebala dostaviti određene preporuke kako bi se ‘ozakonila' sadašnja hodočašća koja se organiziraju bez službenog blagoslova Crkve, kao i pastoralna skrb o vjernicima koji pak, što je zaključak i Komisije, svjedoče o zaokretu u svojim životima te o bogatim duhovnim plodovima iz toga mjesta. Nedavno je, međutim, Sveti Otac poručio i kako Gospa nije poštar koja stalno šalje poruke, a najsporniji detalj je što se vidjelicama ukazuje na više kontinenata.

Večernji list