Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski: Međugorje je najveća ispovjedaonica u Europi

zenica, tihomir purda, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Vinko Puljić, BIH, Hrvati u BIH, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, BIH, Hrvati u BIH, kardinal puljić, BIH, Međugorje, BIH, kardinal puljić
Nadbiskup vrhbosanski je kazao da bi to bilo ohrabrujuće, u prvom redu za cijelu BiH. Puljić ističe da je prevažno mijenjati potrošački mentalitet i da čovjek nije u tome koliko potroši nego koliko čovjek u sebi ima ljudskosti, poštenja i čestitosti

Uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, u božićnom intervjuu za Anadolu Agency (AA) je rekao da se "ne smijemo obeshrabriti depresivnim ozračjem koje često puta vlada u javnosti, nego moramo ozdravljati društvo zdravim načelima morala, vjere i ljudskosti".
Kardinal Puljić je ocijenio "da i ovaj Božić treba pomoći da čovjek nađe sebe, da prepozna svoje dostojanstvo i da čovjek otkrije svoje mjesto u društvu te da zapravo shvaća da je njegovo ostvarenje u ovom životu upravo surađujući sa Bogom i čovjekom".

"Iako nemam previše godina, ali u ovih svojih 70, nisam zapamtio niti jedno vrijeme da kažem - baš je lijepo vrijeme, baš je dobro vrijeme. Uvijek sam slušao tu priču o teškim vremenima. Ja bih rekao, ovo su naša vremena. Zašto je danas teško, nekako depresivno stanje: zato što ljudi više žele nego što mogu. Više troše nego što imaju. Jasno da to stvara frustracije. Premalo znamo uživati u onome što imamo", poručio je kardinal Puljić.

- Mijenjati potrošački mentalitet -
Kardinal je naglasio kako bi zato htio nekako ljude prisvjestiti u duhu narodne poslovice koja kaže: pruži noge koliko je deka dugačka.
Poručio je da "moramo zapravo naučiti trošiti koliko imamo. A, ne potrošiti, a onda kukati zato što nemamo".
"Zato je prevažno mijenjati ovaj potrošački mentalitet. Čovjek nije u tome koliko potroši nego koliko čovjek u sebi ima ljudskosti i poštenja, čestitosti. Zato bih htio nekako pomoći da to društvo ozdravljamo sa malim koracima počevši od obitelji, zajednice. Na poseban način zabrinut sam, da mi kažemo da se toliko u BiH, skoro 90 posto izjašnjavamo kao vjernici: kako to da smo vjernici, a ima toliko kriminala, ubojstava, krađa, nemilih događaja koji zabrinjavaju. Čak i u obitelji ta agresivnost. Gdje je ta ljubav koja je sastavni dio formacije obitelji. Smatram da se mi moramo ozbiljno pitati ako smo vjernici živimo li iz uvjerenja. Ugrađujemo li to uvjerenje u javni život", istaknuo je kardinal Puljić.
Svi oni koji su dobili povjerenje naroda, naglasio je kardinal Puljić, moraju istinski pokazati da su odgovorni za taj narod.

"Previše je interesdžijskog, profitabilnog. Ovih dana sam naišao na jednu zgodu gdje pita sudac optuženika zašto si opljačkao banku - kaže: ona je mene prva. To je zapravo: banke su danas opljačkale nas i često puta nemamo više povjerenja da one služe narodu nego samo sebi. Ne samo lokalno nego i svjetski. Zato moramo mijenjati taj pristup razvoja jer čovjek mora biti u središtu pažnje", poručio je kardinal.

Nadbiskup vrhbosanski naveo je kako su prednosti Bosne i Hercegovine kao stjecišta tri velike religije: katoličke, islamske i pravoslavne poglavari "to shvatili u vrijeme rata". Puljić je rekao da su oni tada, iako nisu smjeli, tajno komunicirali.

"Shvatili smo da je naš put - put dijaloga. Nakon rata smo nastavili to raditi. Međutim, naš u javnosti u javnosti je mali da mi možemo temeljna načela vjere i morala ugraditi u javni život. Veći je utjecaj u javnosti onih koji imaju moći i pare. Zato moramo smatrati da je prevažno svi, ne da neki, nego svi moramo mijenjati taj mentalitet i to javno mnijenje u kojem će biti više do izražaja doći čovjek, pravo, dostojanstvo, vrednovanje. Hijerarhija vrednota se mora promijeniti. Ne smije biti profit na prvom mjestu. Mora biti dostojanstvo čovjeka na prvom mjestu", istakao je kardinal Puljić.

- Papin dolazak ostvari i realan -
Za AA je istaknuo kako je dolazak pape Franje u Bosnu i Hercegovinu naredne, 2015. godine "ostvariv i realan". Međutim, naveo je da "ne može unaprijed ništa reći prije nego što iz Vatikana dobije neke konkretne stvari".
"Papa Franjo je u BiH trebao doći ove godine. Trebao je doći i bio sam siguran da će doći. Međutim, neki od njegovih suradnika su to ipak, zaustavili i ja vjerujem po papinom raspoloženju da njegova volja postoji. Međutim, kako će se to organizirati: društvene strukture su ga pozvale, crkva ga je pozvala - sada očekujemo odgovor iz Svete stolice hoće li prihvatiti taj poziv i hoće li će konkretizirati vrijeme kada bi se trebao dogoditi taj pohod. Ja smatram da bi to bilo ohrabrujuće, u prvom redu za nas katolike, ali mislim i za cijelu zemlju BiH. Jer, papin dolazak usmjeri nekako cijeli svijet u tu zemlju. Papine su poruke moralnog i vjerskog značaja, i automatski to daje jednu pozitivnu energiju u toj zemlji i narodu, ne samo katoličkoj crkvi već i narodima koji u toj zemlji žive. Bilo bi mi drago da se taj pohod ostvari", naveo je kardinal Puljić.

On je naglasio da bi se "moralo razmišljati kako to koordinirati s državnom vlašću". Izrazio je nadu da će državna vlast napokon, normalno profunkcionirati i da će se napokon sa tim sredstvima odgovorno služiti da se može računati na taj dio sredstva koji treba ugraditi za organizaciju jednog pohoda Svetog oca".
Uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski za AA je govorio i o iščekivanju odluke Vatikana da se Međugorje, u BiH proglasi kao svetište.

"Komisija koja je radila za Međugorje je završila svoj posao. Mi nismo ništa odlučivali, mi smo samo istraživali. Sve ono što smo istraživali, kažem jer sam i ja član te Komisije, predali smo Kongregaciji za nauk vjere i očekivali smo odluku Svetog oca još ove godine. Pomalo sam iznenađen da nije došlo do odluke. Ja očekujem skoro u budućnosti odluku Svetog oca. Kakva će biti, to ne mogu prejudicirati. To prepuštam Svetom ocu. Na neki način vidim da vjernici dolaze, ispovijedaju se, pokoru čine, vraćaju se drugačiji. To mjesto je najveća ispovjedaonica u Evropi. To je možda najjače u Međugorju, ne ukazanje, ne poruke, nego ispovjedanje i vraćanje", istakao je kardinal Puljić.

- Spomenik blaženoj Mariji Terezi u Sarajevu -
Naveo je da bi mu bilo drago da se u Sarajevu podigne spomenik blaženoj Mariji Tereziji, čija je inicijativa pokrenuta.

"U biti, meni bi bilo drago da se to ostvari. Ja sam samo dobio ideju da dam podršku, ja sam to podržao. Dalje nisam uključen u program rada. Kada zatreba, ja sam raspoloživ da neki način budem i bliža potpora u ostvarenju te ideje. Jedino što sam bio potpora dramskoj predstavi "Majka Terezija-Svetica tame" koja je izvedena više puta. Ja sam imao priliku gledati i uživao sam ne samo u dramskom scenariju nego i u snažnoj poruci koju ta drama daje. Šteta je da se ne ponovi više puta", istakao je kardinal Puljić.
U intervjuu za AA uzoriti kardinal Puljić je istaknuo kako je za ovaj Božić napisao svoju poruku svim vjernicima katolicima vežući posebno uz dvije važne stvari, a to je Nadbiskupijska sinoda koja sprema da se održi, a sinoda kada se prevede znači ići zajedno.
Upravo želimo zajedno razmišljati, naveo je kardinal, o našoj situaciji u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i "geslo naše sinode je obnova u Kristu".

"Drugom riječju, Isusovo rođenje je zapravo događaj u kojem je Isus ušao u povijest čovječanstva i čovjeka. I mi više ne možemo živjeti kao da Isus nije došao na ovaj svijet. Zato slaveći Božić upravo želimo obnoviti tu svijest, obnoviti svoju povezanost sa Kristom i na neki način osmišljavati svoj svagdanji život u Isusu Kristu", naglasio je kardinal Puljić.
Naveo je da je papa Franjo ovu godinu proglasio godinom posvećenom životu.
Zato, istakao je Puljić, želi na neki način da redovništvo istinski bude prepoznatljivo na tom putu posvećenosti, a onda na poseban način jer sinoda obrađuje pojedine teme koje baza predloži. A, baza je, naveo je, predložila da je prevažno da razmišljamo o našoj obitelji, jer obitelj je temelj društva.

"Bez zdrave obitelji nema zdravog društva. Zato i mi ozbiljno razmišljamo kako da obitelj postane prva škola vjere, prva škola odgoja i za ljudskost morala, a onda tek na temelju obiteljskog odgoja kreće i društvene obveze koje čini škola i druge društvene institucije. Zato na svoj način i ova Božićna poruka obuhvaća sve te stvari. Na poseban način sam htio pozvati da se ne damo obeshrabriti unatoč svim poteškoćama koje proživljavamo, nego upravo slaveći Božić slavimo izvor radosti. Zašto se Božiću radujemo: zato što je Božić očitovana Božja ljubav. I darovana Božja ljubav. U biti tamo gdje je ljubav, tamo je izvor radosti. Želimo upravo to, da ta očitovana Božja ljubav ohrabri nas u ljubavi, solidarnosti, u suživotu, suradnji kako bi izgrađivali bolje sutra", naveo je kardinal Puljić u intervjuu za Anadolu Agency.

Svim katolicima zaželio je Čestit Božić, židovima Hanuku, a pravoslavcima koji će također uskoro slaviti isto Božić i njima je zaželio čestit Božić, a svim ljudima dobre volje sretnu i blagoslovljenu 2015. godinu.