Ispred crkve sv. Jakova u Međugorju upriličeni tradicionalni „Dani kruha 2011.“

...Dani zahvalnosti za plodove zemlje, popularno zvane "Dani kruha 2011.". Ovogodišnje Danekruha na posebno zanimljiv način danas su upriličili učenici OŠ Bijakovići.

Naime, nekoliko stotina učenika i nastavnika te škole, raspoređenih po razrednim odjelima od prvog do osmog razreda, ispred međugorske crkve sv. Jakova, organizirali su tradicionalnu prodajnu izložbu kruha, peciva, slastica i ostalih krušnih proizvoda.

Naprosto je nevjerojatno koliko su maštovitosti i smisla za lijepo iskazali učenici OŠ Bijakovići pokazujući svojim kolegama i nastavnicima i međugorskim hodočasnicima što su sve naučili od roditelja kada je u pitanju izrada različitih vrsta kruha, peciva i slastica kakve su nekad spremale njihove bake i prabake. Prema mnoštvu prekrasnih izloženih proizvoda moglo se lako zaključiti da su se djeca naprosto natjecala tko će ljepši kruh, pecivo i druge proizvode od brašna pripremiti, donijeti i predati za tu jedinstvenu prodajnu izložbu. Uz obilje specijaliteta od brašna, na ponudi se našlo mnoštvo najrazličitijih plodova rada ruku čovjekovih i darova plodne hercegovačke zemlje i žarkog sunca, kojima su učenici ukrasili stolove s izloženim krušnim proizvodima, postavljenim za tu prigodu na prostranom platou ispred župne crkve sv. Jakova u Međugorju.

Budući da je izložba bila prodajnog karaktera, ponuđene vrste kruha, pecivo, slastica i druge proizvode cijeloga dana kupovali su roditelji učenika i brojni međugorski hodočasnici koji su se jučer zatekli u Svetištu Kraljice mira u Međugorju.

Učenici OŠ Bijakovići su nam rekli kako će novac prikupljen od prodaje kruha i peciva iskoristiti za nabavu učila i opremanje svoje škole pedagoško didaktičkim sredstvima. Pohvalili su se kako su novcem prikupljenim prošle godini svojoj školi kupili skupocjeni fotokopirni uređaj. Stoga je i današnja tradicionalna i korisna akcija pučkoškolaca OŠ Bijakovići za svaku pohvalu.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info