Inzko zove Austrijance da masovno dođu u Međugorje

Međugorje, Valentin Inzko, Međugorje, Velika Gospa, Velika Gospa, Međugorje, Međugorje, seminar, Međugorje, Međugorje, Velika Gospa, Međugorje, Velika Gospa
...na konferenciji za novinare održanoj u Beču pozvao je austrijske državljane da masovno hodočaste u Međugorje, piše večernji list.

Međugorje i pomirenje

Opisujući da BiH unatoč brojnim problemima ima velike turističke potencijale, Inzko je pozvao svoje sunarodnjake na mjesto molitve gdje je, kako je kazao, od 1981. došlo 28 milijuna ljudi iz cijelog svijeta. - BiH ima goleme potencijale koji se mogu razvijati, kazao je visoki predstavnik navodeći pri tome hodočašće u Međugorje i ovogodišnji posjet bečkog nadbiskupa kardinala Christopha Schönborna tom mjestu molitve. U svom obraćanju austrijskim novinarima on je istaknuo vidan pomak u pomirenju etničkih skupina u Bosni i Hercegovini. Listopadski izbori, po njemu, zemlju su doveli do "nove političke kvalitete", ali i cijelu regiju. Pohvalio je spremnost za pomirenje političkog vodstva Hrvatske i Srbije, zemalja koje su se od 1991. do 1995. godine nalazile u ratu. Petnaesta obljetnica Daytonskog mirovnog sporazuma, po Inzku, dobra je prilika za provedbu reformi, za što imaju potporu međunarodne zajednice. Također je pohvalio izjavu bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u kojoj se ispričava za ratne zločine Armije BiH.

O OHR-u iduće godine

Izetbegović je u suprotnosti s njegovim prethodnikom Harisom Silajdžićem, zaključio Inzko, samim tim što je izrazio spremnost posjetiti Banju Luku, pružiti ruku pomirenje bh. Srbima. Formiranje nove vlasti u BiH voditelj OHR-a, kako je rekao, očekuje najdalje do veljače ili ožujka 2011. godine. Prema njegovu mišljenju, BiH u europske i euroatlantske integracije može biti uključena samo kao jedinstvena država. Teško je izgraditi kuću s tri arhitekta, kazao je austrijski diplomat aludirajući na tri konstitutivna naroda. O zatvaranju OHR-a moglo bi se pričati u 2011. kad zemlju očekuje početak ključnih reformi, naglasio je Inzko.