Fra Šteko: 'Živimo u svijetu koji je gotovo u potpunosti uništio maloga čovjeka'

fra šteko , Međugorje, Mladifest

I ove se godine u Međugorju okupilo mnoštvo mladih, više od 50.000 iz cijeloga svijeta ili čak iz 72 zemlje. Ovogodišnji Mladifest ući će u povijest ne samo zbog velikog broja sudionika, nego i 570 svećenika, po međunarodnom zboru i orkestru od 100 glazbenika iz 22 zemlje. Pamtit će se i po izvrsnim katehezama i propovijedima koje su održane na temu festivala "Živjeti od Božje riječi". A mladi su bili oduševljeni dolaskom mons. Henryka Hosera i nuncija Luigija Pezzuta. Molitveni program upriličen tim povodom prevođen je na 17 svjetskih jezika. Jučer su mladi sudjelovali na misnim slavljima koja su održavana na njihovim jezicima budući da je bila nedjelja. Okupljanja mladih na Međunarodnom molitvenom susretu - Mladifestu u hercegovačkom mjestu molitve i pomirenja Međugorju proteklo je kroz brojna svjedočanstva. Stefano Albanesi, nekadašnji poznati talijanski nogometaš, danas fratar, župnik Asiza, svjedočio je o svom prelasku "nogometaš - fratar" bez nekog posebnog ugovora, jer je život tako htio.

Nezgoda s ozljedom noge, dvije operacije i ležanje u bolnici pomogli su mu otkriti svijet patnje i trpljenja. I tu je otkrio molitvu, a kroz molitvu i novo lice Boga ljubavi. Odlučio se za svećeništvo. Budući da je rođen u Folignu, nedaleko od Asiza, franjevačka duhovnost mu je bila bliska i poznata pa se stoga odlučio i za franjevački red. Drugo svjedočanstvo imao je Tom Lascelles, 21-godišnji mladić iz Engleske, koji od rođenja boluje od cerebralne paralize. On se već više mjeseci nalazi u Međugorju jer želi naučiti i hrvatski jezik. U svom svjedočanstvu je govorio kako invaliditet može biti dar, što je izmamilo veliki pljesak nazočnih. Večernju svetu misu predslavio je dr. fra Miljenko Šteko uz koncelebraciju 537 svećenika.

U svojoj propovijedi fra Miljenko između ostalog je kazao: - Draga mladosti, nitko od vas nema namjeru izgubiti se u svijetu propadljivosti, ali opasnosti da se izgubite ogromne su i svakim danom veće. Živimo u svijetu koji je gotovo u potpunosti uništio maloga čovjeka.

Čovjeka koji je stvoren i rođen da teži nečemu višem, da bude slika i prilika Stvoritelja i da mu se svojim djelima svakodnevno približava. Običan, mali i ni po čemu poseban čovjek, koji je stvoren biti velik jer u Gospodinu smo svi veliki! Toga čovjeka, u mnogim krajevima iz kojih dolazite, porazilo je materijalno i dovelo pred nepremostiv zid, pred zidine Jerihona, pred kulu babilonsku, pred gubitak onoga za što je stvoren. Stojim danas ovdje pred vama i, iako mi naša svakodnevnica uporno tvrdi drugačije, ja vas molim: ne bojte se! Večernji program pratilo je 999.500 gledatelja preko live streaminga. Kako bi se omogućilo da slika iz Međugorja organizirano ide do brojnih štovatelja Gospe i Međugorja u cijeli cvijet, zabilježeno je to s deset videokamera i dva drona.

večernji.ba