FOTO  Mostarski biskup msgr. dr. Ratko Perić krizmao 78 mladića i djevojaka iz župe Međugorje

Njima je na današnjoj euharistiji sakrament svete potvrde na svečan način podijelio mostarsko-duvanjski biskup msgr. dr. Ratko Perić koji je i predslavio svetu misu u nazočnosti međugorskog župnika fra Petra Vlašića i još desetak svećenika. Krizmanike su za taj veliki događaj pripremali međugorski svećenici fra Stjepan Martinović i fra Vjekoslav Milićević.        

Prije početka svete mise, kroz mnoštvo roditelja, rodbine i ostalog vjerničkog puka, u procesiji od Gospina kipa prema svečano urešenom oltaru crkve sv. Jakova, u svečanim se odorama uputila kolona krizmanika i njihovih kumova, a slijedili su ih biskup Perić, međugorski župnik i ostali svećenici.

Na početku misnog slavlja tople riječi dobrodošlice biskupu su uputili krizmanik Dario Ostojić i međugorski župnik fra Petar Vlašić, a u znak zahvalnosti cvijeće je biskupu uručila krizmanica Andrea Čalić. 

Biskupova poruka roditeljima

Nakon što se zahvalio krizmanicima i župniku na toplim riječima dobrodošlice, u prigodnoj propovijedi biskup Perić se obratio roditeljima krizmanika te uz ostalo kazao:

Uzorak Slike

- Ako vi djeci govorite da idu na sv. ispovijed i na sv. Misu, onda se vi ispovijedajte i redovito pohađajte sv. Misu. Ako vi to ne opslužujete, možete očekivati da će vam djeca biti kudikamo gora od vas. Vaše stroge riječi možda vašu djecu potresu, ali vaši dobri primjeri vašu djecu sigurno oduševljeno ponesu! Za vas roditelje ne postoji posebna zapovijed, ni Božja ni crkvena, da poštujete svoju djecu. Zašto? Zato što je u vaše biće usađena  naravna ljubav prema vašemu potomstvu, koja nadmašuje bilo kakav vanjski propis i zapovijed. Ta naravna ljubav jest najveći dar Božji, kao što vam je i dijete najveći dar od Boga. Kakve kćeri i sinove želite u životu imati, tako ih danas i sutra u razumu poučavajte i u srcu odgajajte. Ono što ste im zaželjeli na krštenju – milost posvetnu, posinjenje Božje, odreknuće od sotone, a prianjanje uz pravu vjeru Katoličke Crkve – to im danas na sv. krizmi još odgovornije potvrđujete. Kakav otac, takav sin; kakva mati, takva kći !  - rekao je biskup Perić.

Biskupov savjet krizmanicima

Obraćajući se krizmanicima i krizmanicama, biskup Perić je istaknuo :

- Ovaj je dan jedan i jedinstven, neodoljiv u vašem životu. Zato što se dar sv. Krizme, sedmerostruki dar, samo jednom u životu prima, s pečatom dara Duha Svetoga. Ne možete ovo više nikada ponoviti, ali morate ove darove Duha Svetoga svakoga dana razvijati, s njima surađivati i milosti umnažati. Ovisi, dakle, o vama hoćete li se držati sedam darova Duha Svetoga ili ćete se upustiti, ne daj Duše Sveti, u sedam glavnih grijeha – rekao je krizmanicima  biskup Ratko Perić i potanko im pojasnio značenje tih dviju Sedmica.

Uzorak Slike

Biskup potvrdio svoj stav o Međugorju

Na kraju se mostarski biskup msgr. dr. Ratko Perić obratio i međugorskim franjevcima slijedećim riječima :

- Zahvaljujem vam za vaš pastoralni rad u ovoj župi. Vi ste kao crkveni Red dar Crkvi Božjoj. Stoga držite se crkvenoga reda i u ovoj župi i u biskupiji, kao što to od vas Crkva očekuje. Nitko od mjerodavnih crkvenih vlasti nije nijednoga od vas, niti ikoga drugoga, ovlastio ili zadužio da pod svetom Misom i uopće u crkvi propovijeda o „ukazanjima“ koja uopće nisu potvrđena. Štoviše, potvrđeno je da se na temelju stručnih istraživanja i biskupskih izjava ne može govoriti o nadnaravnim ukazanjima i objavama. Ako Sveti Otac Papa sutra donese drukčiji stav nego što je bio do sada, držat ćemo se stava Crkve, uvjereni da je „Crkva Boga živoga, stup i uporište istine“ (1 Tim 1,15). Stoga sve što sam do sada odgovorno s ovoga mjesta govorio, to i danas potvrđujem i očekujem da se crkveno poštuje  Neka nam svima Duh Sveti pomogne ! - kazao je na kraju biskup Perić.

Uzorak Slike

Kažimo i to da je svojim nastupom u pjevanim dijelovima mise današnju  svečanost u svetištu Karljice mira u Međugorju uveličao veliki Župni zbor pod ravnanjem časne sestre Slavice Kožul.

Nakon svete euharistije na kojoj su opečaćeni darom Duha Svetoga i snagom kršćanske zrelosti i punoljetnosti, međugorski krizmanici, njihovi roditelji dugo su primali čestitke ne skrivajući pritom osmjeh na licu i radost u srcima zbog događaja koji će pamtiti cijeli život.  

Kažimo i to da se nakon svete mise i potvrde u obiteljskim domovima  krizmanika okupila njihova brojna rodbina i prijatelji, gdje su, po tradicionalnom broćanskom običaju, uz obilatu trpezu, taj veliki događaj nastavili slaviti do kasno u noć.



Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
 
Uzorak Slike
  mile pavlović/brotnjo.info