Djecu kojoj se Gospa ukazala 1981. maltretirala je narodna milicija i nisu imali interes lagati

Takva je reakcija mogla biti i na zamahivanje rukom pred očima osobe koja ima vizije i to nije niti može biti ikakav dokaza prevare ili šarlatanstva - navodi Rebić, a prenosi dnevno.hr.

U povodu najnovijeg međugorskog čuda - kipa Majke Božje koji je najednom i neobjašnjivo počeo svijetliti - portal Tačno.net, koji se naziva "kritičkim ogledalom društva u regionu" i "promiče demokratske vrijednosti i borbu protiv etničke i religijske netrpeljivost"' objavio je tekst pod naslovom "Međugorje - 32 godine šarlatanstva" (neki portali u Hrvatskoj jedva dočekali prenijeti u cijelosti), u kojemu bezkrupulozno potiče upravo religijsku netrpeljivost nizanjem iz konteksta izvađenih događaja koji bi trebali, kao, pobiti fenomen Gospina ukazanja u Međugorju. Iz samo Tačno.net-u znanih razloga. Stoga smo za komentar i objašnjenja nekih navoda zamolili profesora biblijskih znanosti na zagrebačkom Katoličko-bogoslovnom fakultetu dr. Adalberta Rebića.

Kao glavnu tezu da je Međugorje velika prevara Tačno.net navodi činjenicu da je dosad bilo čak 40 tisuća ukazanja, dok ih, također navodi ovaj portal, Lourdes ima "samo" 18, a Fatima šest. Kao i to da je Gospa vidiocima poručila da će se zadnju poruku poslati trećeg srpnja 1981. godine, a, eto, stalno se pojavljuje već 30 godina.

- Teško je uspoređivati Lourdes, Fatimu i Međugorje jer svako od tih mjesta ima svoju značajku vezanu uz Majku Božju pa za Međugorje možemo reći da je upravo učestalost ukazanja, odnosno njih više od 40 tisuća, njegova specifičnost. Kroz povijest smo imali slučajeve vidioca i mistika koji su svakodnevno imali vizije i primali poruke od Boga. A to što je Gospa rekla da će se zadnji put ukazati trećeg srpnja '81. moramo gledati u svjetlu činjenice da se radi o nadnaravnom biću koje ne pripada našoj dimenziji i koje ima drugačiji protok vremena od ovozemaljskog. Konačno, Gospa se ukazala djeci i govorila im je jezikom koji djeca mogu razumjeti pa odatle i spomenuti datum - pojašnjava Rebić.

Portal Tačno.net kao jedan od jačih argumenata za "32 godine šarlatanstva" navodi da se Gospa ukazala baš na vrhuncu sukoba između franjevaca i lokalnog biskupa i da je otvoreno stala na stranu franjevaca. Rebić poručuje da je postojao sukob biskupa i dijela franjevaca kao i to da se zna razlog sukoba - podjela ovlasti nad župama u Hercegovini između franjevaca i biskupije. To je, kaže Rebić, u svakom slučaju žalosno, no Gospa je možda baš svojim ukazanjem htjela pomiriti posvađanu braću.

Inače glavni argument Tačno.net-a da se Međugorje ne prizna, koji se čak spominje i unutar Svete Crkve katoličke, je u prevelikoj komercijalizaciji ukazanja, odnosno ostvarivanja profita od milijuna hodočasnika. Također, ovaj portal navodi da se nijedan od vidioca, sada kada su odrasli, nije posvetio crkvi i duhovnom životu.

- Upravo suprotno, sve vidjelice i vidioci su se posvetili duhovnom životu, rade i djeluju za Međugorje, a neki su i u braku čime ostvaruju Božji naum, jer nas je Bog pozvao da posvećujemo svijet brakom, obitelji i djecom. Biblija, kao što znate, visoko cijeni brak i djecu i to je vrhunac Božje ljubavi prema čovjeku - smireno je pojasnio Rebić.

Iako su mnogi vrhunski svjetski psiholozi proučavali vidjelice tijekom ukazanja, snimali ih i skenirali, i o tome napisali znanstvene radove u kojima potvrđuju postojanje nadnaravnog fenomena, Tačno.net opet navodi primjer prema kojemu vidjelice lažu jer je jedna tijekom '"transa" reagirala kad joj je jedan istraživač rukom zamahnuo pred očima.

- Znanstveno je dokazana činjenica da se osobe koje imaju vizije zaista nalaze u nekakvom transu. U takvom stanju, što je opet znanstveno dokazano, osobe ne mogu kontrolirati svoje pokrete ili reagiraju spontano. Takva je reakcija mogla biti i na zamahivanje rukom pred očima osobe koja ima vizije i to nije niti može biti ikakav dokaza prevare ili šarlatanstva - navodi Rebić.

Konačno zaključuje da djeca kojima se prvi put Gospa ukazala nisu imala nikakav interes da o tome lažu, tim više što je njih i njihove roditelje kasnije maltretirala "narodna" milicija. Također, vidioci su, dok su bili djeca, a i danas, svatko ponaosob govorili o istim Gospinim porukama, jednako su svjedočili o istim vizijama, odnosno nije bilo razlike u viđenjima, a ako je bilo razilaženja u vizijama i porukama, ona su dolazila upravo od onih koji su im i podmetali - zaključuje Rebić.