Članovi Sanitetske službe Malteškog viteškog reda iz Kolna već stigli u Međugorju

Međugorje
Pod geslom "Svjedočiti vjeru i pomagati potrebnima" svake godine od početka svibnja do kraja listopada djelatnici Malteške prve pomoći dolaze u Međugorje i zajedno s domaćim liječnicima i medicinskim sestrama svakodnevno od 9 - 21 sat dežuraju u ambulanti "Donum Dei" pokraj župne crkve sv. Jakova, gdje pružaju potrebnu liječničku pomoć svima kojima ona zatreba.

U tome im pomažu brojni volonteri koji svakog mjeseca naizmjence dolaze iz različitih njemačkih gradova.

Na poziv međugorskog župnika fra Petra Vlašića, ove su godine djelatnici Malteške prve pomoći iz Njemačke u Međugorje stigli ranije nego ikad (na Cvjetnicu) kako bi bili na usluzi hodočasnicima. Razlog njihova ranijeg dolaska u Međugorje je taj što su još prije uskrsnih blagdana, unatoč svakodnevnoj kiši, u to Gospino svetište počele pristizati brojne hodočasničke skupine iz Italije, Francuske, Austrije, Njemačke, SAD-a, Irske, Velike Britanije, Kanade, Mauricijusa, Malte, Rumunjske, Češke, Koreje, Španjolske, Portugala, Japana, Mađarske, Švicarske, Španjolske, Argentine, Meksika, Libanona, Belgije, Latvije, Slovenije, Slovačke, te napose iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i to u većem broju nego ikad dosad.

Njemački volonteri, a domaće medicinsko osoblje 

Od gospođe Helge Recht-Gerdes, stalne voditeljice službe njemačkog Malteškog reda u Međugorju, koja je sa svojim Mužem Hermanom i još dvoje volontera iz Triera i Doseldorfa u međugorsku ambulantu stigla na Cvjetnicu, doznali smo da će se i ove godine s njemačkim Maltezerima dežurati domaći liječnici : dr. Slavica Kajić iz Ploča, zatim dr. Mladen Krezić, dr. Martina Zorić, dr. Zrinka Blažević i dr. Drinka Škoda iz Čapljine te tri medicinske sestre: Branka Brajković iz Čapljine, Slađana Zovko iz Dragićine i Karolina Vasilj iz Međugorja. 

Prema njezinim riječima samo u prošloj godini imali više od 5.000 intervencija u ambulanti, kod crkve, na Brdu ukazanja ili na Križevcu. Najteže im je, kaže, kad ozlijeđene pacijente treba nositi s Brda ukazanja ili Križevca pri čemu im velikodušno pomažu članovi Zajednice Cenacolo na čemu im se posebno zahvaljuje. Kazala je da će im se ove godine pomagati i članovi međugorske Frame koje su lani osposobili za pružanje prve pomoći, ali i studenti Medicinskog fakulteta iz Mostara.

Na pitanje zašto se ona i njezin muž već trinaest godina zaredom žrtvuju i dolaze pomagati hodočasnicima, gospođa Helge Recht-Gerdes je odgovorila :

- U Međugorje dolazimo s radošću i ljubavlju i to iz dva razloga : prvo zato što je Međugorje mjesto neizmjerne molitve i duhovne obnove i drugo: zato što hodočasnici trebaju našu pomoć.

Odakle vam tolika snaga ?

- Snagu crpimo iz dubine duše, od Boga i međugorske Kraljice mira – rekla nam je na kraju ta velikodušna i plemenita žena.

Donacije i dobročinitelji

Treba istaknuti da se međugorska ambulanta "Donum Dei" i Malteška prva pomoć u Međugorju financiraju isključivo od dobrovoljnih priloga pacijenata i donacija dobročinitelja. Od tih se sredstava nabavljaju lijekovi, infuzija, injekcije, zavoji, materijal za šivanje, medicinski uređaji i oprema, plaća struja, voda, benzin, telefon i ostalo. Siromašnim pacijentima u toj ambulanti liječnička je pomoć besplatna, a od ostalih se očekuju dobrovoljni prilozi.

Briga za hodočasnike

Briga za hodočasnike bitan je dio poslanja Malteškog reda od samog njegova utemeljenja u Jeruzalemu prije više od 900 godina. Danas taj viteški red putem svojim karitativnih ustanova djeluje diljem svijeta. Među njima je i Malteška prva pomoć koja djeluje od 1953. godine i okuplja oko 900.000 pomagača, 35.000 dragovoljaca i 3.500 redovnih suradnika. Oni su angažirani u obavljanje brojnih zadaća u službi hitne pomoći, staračkim domovima, sirotištima, obiteljima u radu s djecom starima, mladima itd.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info