Čitlučki HGSS-ovci uspješno spasili ozlijeđenu osobu s Brda ukazanja

Međugorje, HGSS, HGSS, Čitluk, Brdo Ukazanja, GSS Jablanica, Jablanica, nikola jakiša, potraga, HGSS, pripadnici HGSS-a, GSS HBŽ
Dojavu je prijavila voditeljica grupe i iz razgovora je potvrđeno da se radi o ženskoj osobi srednjih godina, hrvatskoj državljanki, koja je zbog kliskog terena pala i zadobila ozljede lijeve noge te zbog toga nije bila u mogućnosti nastaviti samostalni silazak.

Zbog vremenskih uvjeta koji su u tom trenutku vladali na tom području, kiše i niske temperature odmah su je na teren izašli spašavatelji koji HGSS-a koji su obavili pregled osobe, pružili joj prvu pomoć. Brzim pregledom ustanovljeno je da se radi najvjerojatnije o prijelomu bedrene kosti te ozljedi koljena i potkoljenice.

Cjelokupan tim HGSS-a skupa s transportnim sredstvom do unesrećene osobe stigao je za manje od 35 minuta te nakon imobilizacije i transporta ozlijeđena osoba je vozilom HGSS-a prebačena u dom zdravlja Čitluk gdje je nakon kraćeg pregleda upućena u mostarsku bolnicu na daljnju obradu.

NAPOMENA: Jednu dionicu staze na Brdu ukazanja unesrećenu su protiv njezine volje i protiv volje vodiča grupe nosili sudionici grupe jer nisu htjeli čekati intervenciju HGSS-a, a to su učinili bez imobilizacije, bez adekvatnog transportnog sredstva te uz višestruka upozorenje unesrećene kako trpi jake bolove.

Nakon dolaska spašavatelja i nakon preuzimanja unesrećene osobe ti su članovi hodočasničke grupe skupa sa vodičom upoznati i upozoreni od strane HGSS-a na moguće opasnosti i posljedice čina koji su nepromišljeno napravili.

Cijela akcija završena je u 14:55 sati, a u samoj akciji sudjelovalo je 12 članova HGSS-a s
tri vozila i ostalom tehničkom te sanitetskom opremom.

Ovim putem iz HGSS-a još jednom apeliraju na sve mještane, vodiče, hodočasnike i ostale da na svoju ruku ne čine ništa u ovakvim situacijama nego da se obrate nadležnim službama - priopćeno je iz HGSS-a Čitluk.

Brotnjo.info