Broj hodočasnika svakim danom raste u Međugorju

Međugorje, svetište, Gospa, Gospa Međugorje, Međugorje

Pozivajući se na podatke o broju podijeljenih pričesti, list "Catholic Herald" piše kako objavljene statistike ukazuju da je broj svetih pričesti u župnoj crkvi u Međugorju u porastu. "Broj pričesti podijeljenih za lipanj i srpanj 2015. godine veći je u odnosu na prethodne dvije godine, a i broj hodočasnika pokazuje da se brojevi penju", piše list "Catholic Herald". Na službenim stranicama Župnog ureda Međugorja stoji da je broj podijeljenih svetih pričesti u lipnju ove godine bio 2130, a broj svećenika koncelebranata iznosio je 4251 ili 141 dnevno.

U srpnju ove godine broj podijeljenih pričesti iznosio je 195.500, a broj svećenika koncelebranata 6117 ili 197 dnevno. Službena statistika za kolovoz ove godine pokazuje da je broj podijeljenih pričesti iznosio 358.760, a broj svećenika koncelebranata bio je 7965 ili 256 dnevno, donosi portal Večernjeg lista BiH, Vecernji.ba.

Na drugoj strani, iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije ljetos su izišli s podatkom po kojem su posjeti Međugorju posljednjih godina bilježili tendenciju blagog pada. "Broj hodočasnika iz Italije se značajno smanjio. S obzirom da oni čine glavninu međugorskih hodočasnika uopće, to se osjeti u ovome mjestu. Mogu reći da je, prema procjenama, u Međugorju oko 10 posto manje gostiju nego prošle godine u isto vrijeme. Jesu li tome uzrok posljednje najave o službenom vatikanskom očitovanju o fenomenu Međugorja, ili općenito loše socioekonomske prilike u Europi i svijetu, ne znamo. Prema iskustvima ljudi koji rade u turističkom sektoru, prije se radi o problemima financijske prirode", kazao je Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije.

"The New York Times" napisao je kako su posljednje 34 godine Međugorje pohodili milijuni kršćana koji su željeli svjedočiti ukazanju Gospe, ali da se broj vjernika u posljednje vrijeme prepolovio, a sve zbog neizvjesnosti dok se čeka službeni stav Vatikana o ovom fenomenu. Vatikan bi uskoro trebao objaviti i svoj stav vezano uz ukazanja Gospe u Međugorju, a istraga o ovom fenomenu završena je još prije 18 mjeseci, navodi "The New York Times". U Međugorju se itekako plaše kakva će biti konačna odluka Vatikana jer bi to moglo znatno utjecati na broj turista koji pohode ovo mjesto.