5 velikih predznaka da će se dogoditi ukazanje u Međegurju

... ulja, koja prikazuje Gospu kako lebdi iznad vinograda i crkve sv. Jakova apostola u Međugorju. Slika je bila dugo vremena obješena o zidu crkve na koru, i kao da je neprestano proročanski ukazivala na buduća ukazanja Gospe u Međugorju. Svi hodočasnici koji su dolazili tada, a i koji dolaze danas, mislili su da je ta slika naslikana nakon početka ukazanja, kao " to je samo još jedna slika o Gospi " , no ona je zapravo nastala 7 godina prije početka ukazanja, i to je 1. predznak.

2. Predznak :
Drugi predznak jest gradnja velebne crkve u Župi Međugorje. Kad već Župa ima 3 filijalne crkve ( Šurmanci, Vionica i Miletina ) nije bilo potrebe da se gradi Župna crkva dužine 42 m i širine 21 m . Fra Jozo Jolić dok je s majstorima stavljao pod od kamenih ploča s otoka Brača, uvijek je vjernicima prigovarao zašto su gradili crkvu ovolikih dimenzija, kad osim nje imaju još tri područne crkve.
Znao je često reći :
" Pa tko će popločati ovoliki "aerodrom" hehe ".
No danas je, kako nam je svima poznato, crkva i pretijesna da bi mogla primiti toliki broj vjernika koji dolaze svaki dan iz svih krajeva svijeta.
Nije li to bio jedan znak Neba da će se u ovoj Župi i crkvi sv. Jakova nešto veliko dogoditi ?

3. Predznak :
Treći predznak, koji je upućivao na buduće ukazanje Majke Božje u Župi Međugorje, jest samo uređivanje prostora na brdu Križevac.
Naime, na tom je brdu još od 1934. podignut betonski križ i od te godine tu se ispod križa slavi sveta Misa prve Nedjelje iza Male Gospe. Prostor oko betonskog križa bio je neravan, kršovit, vrlo tijesan i neprikladan za slavljenje sv. Mise s Božjim pukom. Zato su vjernici-dragovoljci župe izravnali kamenje, uredili te očistili 400 kvadratnih metara terena, da može što više vjernika nazočiti Misnom slavlju i poslije Mise ostati u zajedničkom druženju.
Uz to postavljeno je 14 postaja Križnog Puta, postavivši na svaku postaju drveni križ od hrastovine. Kao da je Božja providnost htjela da i to bude uvod u velika događanja .

4. Predznak :
Sljedeći predznak je sv. Jakov apostol. Međugorska Župa nastala je 1892. godine, znači 89. godina prije ukazanja, a kada je nastala, blagoslovljena je te je dobila ime sv. Jakova kao svoga zaštitnika .A svi znamo da je sv. Jakov zaštitnik hodočasnika !Dakle župa je dobila ime od zaštitnika hodočasnika 89. godina prije nego će hodočasnici dolaziti. A danas više od milijun hodočasnika dolazi godišnje ovdje, stoga i to je jedan od predznaka da će se ovdje dogoditi nešto veliko.

5. Predznak :
Nisu li nepregledne rijeke hodočasnika koji već godinama iskazuju Bogu štovanje na Podbrdu taj znak koji dokazuje da je Bog ovdje živ, da je prisutan ?
Nije li taj isti znak mnogo prije početka ukazanja vidio i jednostavni mještanin Bijakovića, starac Mate Šego kad je, na čuđenje i podsmijeh mnogih, govorio da je u snu vidio kako će jednom u budućnosti mnoštvo ljudi preko polja stremiti prema Podbrdu, na Brdo Ukazanja. Te da će biti 300 zlatnih stepenica od ceste pa do vrha Brda ( to gledajući danas ispada kao ovih 300-tinjak koraka koliko treba da se dođe do vrha, do Gospina kipa ) .
Za nekog su to naivne priče, ali Biblija je satkana od takvih priča koje govore o Bogu i Raju. Ukazanja nisu izmišljena, kao što neki tvrde.
Sve su ovi predznaci bili uvod u velika događanja na Brdu Ukazanja, Križevcu i općenito u Župi Međugorje.

Od svih mjesta na svijetu, to se baš ovdje događa, hvala Ti

Medjugorje 25.06.1981.