31. obljetnica Gospinih ukazanja: Očekuje se dolazak sto tisuća hodočasnika sa svih kontinenata

Međugorje, hodočasnici, Gospa, Međugorje, obljetnica, Međugorje, obljetnica, Gospa, Međugorje, čudo, abortus, Međugorje, Vatikan, odluka
Kao i proteklih godina, za taj veliki događaj župljani Međugorja, ostali vjernici i hodočasnici od 15. lipnja pripravljaju se molitvom devetnice Kraljici mira, u sklopu koje se svakodnevno u 16 sati uz Podbrdo do mjesta prvog Gospina ukazanja moli krunica na hrvatskom jeziku.

Masovnim sudjelovanjem u skrušenoj molitvi devetnice župljani Međugorja, ostali vjernici i hodočasnici nastoje zahvaliti Bogu za sve milosti udijeljene preko Nebeske Majke u protekli 31 godinu. Nakon devetnice, uobičajeni večernji molitveno-liturgijski program nastavlja se u samom svetištu molitvom krunice u 18 sati i večernjom svetom misom u 19 sati. Sljedećih će dana međugorsko svetište zasigurno pohoditi brojne skupine katoličkih vjernika sa svih strana svijeta pa će se svete mise održavati češće i na različitim svjetskim jezicima.

Prema podacima Ureda za informacije, u ovom tjednu je zabilježen dolazak hodočasnika iz Njemačke, SAD-a, Italije, Ukrajine, Češke, Slovačke, Austrije, Švicarske, Španjolske, Irske, Venezuele, Šri Lanke, Poljske, Singapura, Portugala, Libanona i drugih zemalja. Posebno svečano bit će u nedjelju, 24. lipnja, na blagdan Sv. Ivana Krstitelja, kada će ispred crkve sv. Ante na Humcu u 6 sati ujutro prema Međugorju pješice krenuti tradicionalna, 21. međunarodna "Hodnja mira", u kojoj će zasigurno sudjelovati više tisuća u molitvi i pjesmi sabranih hodočasnika, svećenika i ostalih vjernika sa svih strana svijeta. Dolazak te veličanstvene hodočasničke molitvene kolone pred župnu crkvu sv. Jakova u Međugorju očekuje se oko 10 sati.

Sveta ispovijed

Tog dana u prijepodnevnim satima i od 17 sati hodočasnici će imati prigodu za svetu ispovijed, a svete mise na hrvatskom jeziku slavit će se u 8 i 11 sati, a na ostalim jezicima prema blagdanskom rasporedu. Nakon krunice u 18 sati, središnja svečanost u nedjelju, 24. lipnja, bit će sveta misa uočnica u 19 sati na kojoj se očekuje desetci tisuća domaćih i inozemnih vjernika. Potom će od 22 sata do 5 sati ujutro uslijediti klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Ipak, najsvečanije će biti u ponedjeljak, 25. lipnja, na samu 31. obljetnicu Gospinih ukazanja, kada će tijekom cijeloga dana vjernici svih jezičnih skupina imati prigodu i za svetu ispovijed. Tog dana svete mise na hrvatskom jeziku slavit će se u 5, 6, 7, 8, 9, 11 i 16 sati, a na ostalim jezicima prema blagdanskom rasporedu. Glavna svečanost obilježavanja 31. obljetnice Gospinih ukazanja u svetištu Kraljice mira počet će molitvom krunice u 18 sati.

Mile Pavlovič / Večernji List