Maloljetne djevojčice sve češće prodaju zbog seksa

prostitucija
... "Prevencija trgovine ljudima u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji".

Njihova osnovna aktivnost u sklopu ovog projekta je podizanje svijesti javnosti o ovom problemu. Projekt traje do 15. prosinca, a u okviru njega provode se kampanje u 15 gradova s ciljem podizanja javne svijesti o problemu trgovine ljudskim bićima u BiH. "Važno je naglasiti da mi, osim što pružamo informacije građanima o ovome problemu, dobivamo i povratne informacije o brojnim slučajevima vezanima za njega. Imamo dobru suradnju s institucijama koje nam pomažu u našem radu, no ipak mislim da svijest o ovom problemu nije dovoljno podignuta te da građani nisu dovoljno informirani kako bi zaštitili i sebe i druge", kazala je Edisa Demić, ispred udruženja "Novi put".

Ona već devet godina radi na prevenciji trgovine ljudima i susretala se s brojnim situacijama koje su na njoj ostavile duboki trag. "U početku rada sam imala doticaja sa žrtvama trgovine ljudima i svi ti slučajevi su me dotakli na svoj način, a posebno sam osjetljiva kada su u pitanju djeca. Bilo je slučajeva gdje su maloljetne djevojčice prodavali zbog seksa. One su prolazile kroz brojne traume, neke od njih su se uspjele izvući iz svega toga i započeti novi život, neke, nažalost, ne", kaže Edisa. Smatra da bi najpotrebnije bilo raditi na tome da društvo pokuša razbiti predrasude koje ima te treba prihvatiti žrtve, a ne ih osuđivati.

"Nerijetko se misli da su žrtve seksualne eksploatacije same krive za ono što im se dogodilo. Previše je predrasuda kada su u pitanju žrtve bilo kakve eksploatacije i jako je važno razbiti te predrasude i naučiti društvo da lijepo tretira te ljude-heroje koji su to prošli i vraćaju se kao pobjednici", ističe ona uz to dodajući da upravo predrasude onemogućuju žrtvama da se reintegriraju u društvo i ostvare svoja prava koja su im zajamčena od rođenja stavljajući naglasak na to da je ovaj problem prisutan i da se svakome može dogoditi.

dnevni list