Majke u ZHŽ prvu naknadu dobiju nakon 14 mjeseci

rodiljske naknade, ZHŽ, isplata, jednokratna pomoć za porodilje, isplata, HNŽ, beba, utrka beba, mama i beba, Tomislavgrad, oprema novorođenčeta, porodiljna naknada, rodilje, jednokratna pomoć za porodilje, HNŽ, bebe, ponašanje, djeca rast, mama, žena, obitelj, djeca rast, bebe, povećanje porodiljnih naknada, Kanadski znanstvenici , majčinstvo, žene, Telomeri , oprema novorođenčeta, bebe
Dijete nezaposlene majke iz Zapadnohercegovačke županije ima godinu i dva mjeseca kada njegova majka dobije prvu rodiljsku naknadu koja iznosi 100 konvertibilnih maraka.

Zaposlene majke

U nešto boljoj poziciji su one majke koje su zaposlene budući da one rodiljsku naknadu čekaju manje od godinu dana. Prema riječima ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi ZH županije Stjepana Boguta, posljednja rodiljska naknada nezaposlenim majkama je isplaćena za listopad 2012. godine dok je rodiljska naknada zaposlenim majkama isplaćena za lipanj 2013. godine. Ministar Bogut ističe kako je s obzirom na situaciju i ovakva isplata dobra. Naime, u Zapadnohercegovačkoj županiji ne postoji nikakav fond za rodiljske naknade, tako da se sredstva koja se sada isplaćuju, isplaćuju iz Zavoda za zdravstveno osiguranje. "Nadam se da će se ovaj segment urediti donošenjem novog obiteljskog zakona na razini Federacije Bosne i Hercegovine koji je u pripremi, te da će taj zakon osigurati jednaka prava svim rodiljama u Federaciji. Inače, Zapadnohercegovačka županija je jedna od rijetkih koja je uvela rodiljsku naknadu za sve majke, kao i novčanu pomoć za opremanje djeteta u iznosu od 500 KM.

Fiktivne prijave

Dok primjerice u susjednoj HN županiji majke dobiju samo 400 maraka za opremanje djeteta, i to sa zakašnjenjem od najmanje pola godine. Kako bi ostvarile rodiljsku naknadu, velik broj majki iz susjednih županija se fiktivno prijavljivao u ZH županiji, međutim ministar Bogut ističe kako je taj problem riješen. "Uveli smo pravilo da žena u našoj županiji mora biti prijavljena najmanje devet mjeseci prije rođenja djeteta kako bi ostvarila pravo na rodiljsku naknadu. Također se vrše provjere dokumenata iz CIPS-a kako bi se uvidjele eventualne nepravilnosti", kaže ministar Bogut.

 

Večernji list