Zaključen 1. međunarodni kongres Kulturno-povijesna baština Ljubuškog

Humac, Ljubuški, Humac, Ljubuški

U prvom dijelu predavanja, predvođenom od strane prof. dr. sc. Tomislava Fabijanića, izlagali su učesnici sa Filozofskog fakulteta u Mostaru: doc. dr. sc. Ljiljana Rajković na temu „Franjevački samostan na Humcu - sinergija muzeja i galerije", mag. hist. art. Valerija Soldo na temu „Kolekcionarstvo franjevačkog samostana sv. Ante na Humcu", prof. dr. sc. Ante Uglešić/mr. sc. Nina Čuljak na temu „Stari grad kao simbol povijesno-arheološkog identiteta Ljubuškog" i doc. dr. sc. Dijana Pinjuh na temu „Ljubuški u turskom razdoblju s posebnim osvrtom na islamizaciju i širenje islamske kulture".

Nakon domjenka, koji je protekao u ugodnoj atmosferi, nastavljena su predavanja po predviđenom redoslijedu, a popraćena brojnim diskusijama. Predvoditelj drugog dijela bio je Željko Miletić, a izlagali su prof. dr. sc. Miroslav Glavičić/mag. arh. Željka Pandža na temu „Veterani pagi Scunastici", prof. dr. sc. Mirjana Sanader na temu „Terra Hyllirica. Nova razmišljanja o starom problemu", mr. sc. Snježana Vasilj na temu „Tragom helenizma na području općine Ljubuški".

Voditelj trećeg dijela bio je dr. sc. Jakov Vučić, a predavanja su održali mr. sc. Tino Tomas na temu „Istraživanje kamene gomile u Drinovcima (Grude)", mag. arheol. Stipan Dilber na temu „Rimske urne u muzeju na Humcu, te mr. sc. Radoslav Dodig na temu „Topografija srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika u Ljubuškom".

Po završetku predavanja organizator kongresa mag. arheol. Mirko Rašić održao je završnu riječ zahvalivši se profesorima, kolegama (na pomoći pri organizaciji skupa), medijima, te svim sudionicima kongresa. Kao krajnji cilj istakao je izdavanje zbornika sa skupa. Izrazio je i nadu da će održavanje kongresa prerasti u svojevrsnu tradiciju ovog grada, te pozvao gvardijana franjevačkog samostana na Humcu fra Velimira Mandića da prisutnima uputi pozdravnu riječ.

arheon.org