Veljaci: 'Taknete li polje, vadit ćemo zolje'

Veljački most, Veljaci Ljubuški, transparenti

"Ovo je Veljački most" i "Ne krećite u naše" transparenti su koji su nedavno osvanuli na mostu u Veljacima. Autori navedenih transparenata zasad nisu poznati javnosti pa se tek nagađa koji su motivi za ovaj čin.

Postavljanje navedenih transparenata naišlo je na odobravanje i pobralo simpatije žitelja Veljaka. Oni smatraju da su autori lokalni aktivisti koji su odlučili braniti 'mrginje od uzurpatora, pisao je prije nekoliko dana Šipovača Portal.

Veljačani navode kako su natpisi "Ovo je Veljački most" i "Ne krećite unaše", zbog previranja oko granica mjesta, potpuno ispravno i s razlogom upućene poruke.

Također, ukazuju na pogrešna imena na natpisima pored mosta i apeliraju nadležnima da je krajnje vrijeme da se ploče s natpisom "Trebižat" uklone te postave ploče s ispravnim natpisom - "Mlade", kao što je i naziv rijeke koja protječe sjeverozapadnim dijelom Ljubuškog.

Veljački most,Veljaci Ljubuški,transparenti

Inače, sporovi oko teritorija nisu samo u Veljacima pa je tako, primjerice, još uvijek aktualna problematika o graničnoj crti između Vojnića i Klobuka.

Podsjetimo, još u ožujku prošle godine na tadašnjoj sjednici OV-a Ljubuški, među točkama dnevnog reda bila je predviđena i ona o pomjeranju granice između ova dva mjesta, prema kojoj bi Klobuku dodijeljen bio i dio teritorija Vojnića, ali tadašnjom pobunom Vojnićana s ciljem obrane teritorija, do pomjeranja granica nije došlo, no težnje i nastojanja za pomjeranjem 'mrginja' jednog dijela pograničnog stanovništva još uvijek su intenzivne.

Na adresu portala Bolji Ljubuški pristigle su fotografije novih transparenata pa se može izvući zaključak kako su Veljačani ustrajni u svojoj namjeri da obrane svoje.