Većina urbanog područja Ljubuškog nacionalizirano zemljište?!

zemljište, Ljubuški, Ljubuški, sela, voda
Također, cilj udruge je barem djelomično nadoknaditi veliku materijalu štetu nanesenu primjenom takvih zakona.

Moralna i zakonska obveza


Prema riječima Zvonke Šoše, predsjednika udruge, ponajprije je želja okupiti sve zainteresirane osobe koje mogu steći pravo na povrat imovine, tako da se na organiziran način može postupati pred nadležnim tijelima državne uprave. “Ovaj problem nužno je ponovno aktualizirati iz razloga što je neshvatljivo da se nakon prvih demokratskih izbora, dakle od 1990. do danas, nije napravilo ništa na povratu oduzete imovine. Licemjerje odgovornih struktura vlasti tim je veće što su manje-više sve političke stranke u svojim programima obećavale, kada dođu na vlast, da će ispraviti ovu veliku nepravdu prema bivšim vlasnicima, kojima su, podsjećam, na brutalan način bivše komunističke vlasti otele njihovu imovinu. Međutim, u posljednje vrijeme, na žalost, više se i ne raspravlja o ovoj problematici, što po mom mišljenju predstavlja krajnje nemoralno i neodgovorno ponašanje vladajućih političkih struktura”, kazao je Šoše. Ono što se također želi primijeniti kroz rad ove udruge, to je prosvjedovanje, pozivanje odgovornih političkih čimbenika u ovoj zemlji da napokon shvate da imaju moralnu i zakonsku obvezu preko zakonodavnog tijela donijeti odgovarajuća zakonska rješenja, temeljem kojih se može ostvariti povrat imovine. Ukoliko se i dalje nastavi ignoriranje imovinskih prava, ne isključuje se i opcija samovlasnog zauzimanja nekretnina, a pogotovo neizgrađenog građevnog zemljišta koje nije privedeno namjeni. 

Zakon o nekretninama


“Evidentne zloporabe i ugrožavanje imovinskih prava su i nas navele osnovati ovu udrugu. Naime, u našoj općini u užem gradskom području značajna površina neizgrađenog građevnog zemljišta, koja nije privedena namjeni, a koja je prisilno oduzeta u bivšem komunističkom režimu, protuzakonito je unesena u imovinu bivših društvenih poduzeća i kasnije je u postupku privatizacije u bescjenje prodana trećim osobama. Budući da je ovakvim postupanjem državnih institucija došlo do grubog kršenja naših prava, u redovitom pravnom postupku svim pravnim sredstvima ćemo zaštiti svoja prava, uključujući i pravnu zaštitu kod Europskog suda pravde u Strasbourgu”, ističe Šoše, dodajući kako je Zakonom o nekretninama, donesenim 1991., propisana izričita zabrana prometa nekretninama koje su po raznim prisilnim propisima oduzimane ranijim vlasnicima. Od formalnog osnivanja ove udruge zainteresirani građani se svakodnevno zanimaju za ovu problematiku. Najčešći upiti su kako i kada će biti utvrđena procedura za povrat njihove imovine bilo u naturalnom ili u fizičkom obliku u ovisnosti je li njihovo zemljište izgrađeno ili pak neizgrađeno.

Pozivaju se raniji vlasnici

“Kada je u pitanju veličina površine zemljišta, odnosno nekretnina koje mogu biti predmetom povrata, ne mogu precizno odgovoriti na ovo pitanje, ali mogu s pouzdanjem reći da je cijelo uže urbano područje grada Ljubuškog još uvijek pod režimom nekadašnjih prisilnih propisa, a ponajviše pod režimom nacionaliziranog zemljišta. Koristim ovu priliku kako bih u ime ove udruge pozvao ranije vlasnike, odnosno njihove nasljednike, da se aktivno uključe u rad ove udruge”, rekao je Šoše.

Z. Volarević | Dnevni List