Uskoro još ležećih policajaca po ljubuškim ulicama!?

prometna nesreća, Ljubuški, ulice
Tranzitna ulica

"Temeljem gore navedena zahtjeva, obraćamo vam se za pomoć kod rješavanja problema koji se odnose na ugroženu sigurnost kretanja stanovnika naše ulice, ali i ostalih građana, sudionika prometa. Naša ulica Leopolda Mandića je gusto naseljena obiteljskim kućama i nalazi se u donjem dijelu grada, po društvenom značaju spada u ulicu u naselju kojima je prema zakonu o sigurnosti prometa na cestama BiH zabranjen promet teretnim vozilima s više od pet tona najveće dopuštene mase, te je vrlo značajna za promet vozila jer povezuje zaobilaznicu, istočni dio Ljubuškog, industrijsku zonu Predgrađe, tranzitne ulice s gradskim središtem, od kojeg je udaljena oko 500 metara", navodi se u pismu koje je potpisao 81 mještanin navedenih ulica. Kako se navodi, problemi u ulici su nedopuštene prekomjerne brzine kretanja nesavjesnih vozača motornih vozila kako po danu, tako i noću. Ova ulica u naselju postala je tranzitna, tako se od početka šestog mjeseca prošle godine vrši intenzivan promet teretnih vozila, kamiona, kamiona s prikolicom, tegljača i cisterni, koji svaki dan, izuzev nedjelje, od 7 do 17 sati, voze ulicom neprimjerenim brzinama ugrožavajući živote pješaka koji su bez pločnika, pješačke staze u ulici, ali i druge sudionike prometa. Na taj način uništavaju asfalt, kojei su mještani prije dvadesetak godina platili.

Ležeći policajci

To se radi jer nije zabranjeno kretanje prometnim znakovima i ograničenjima, koji bi trebali biti postavljeni na ulasku u ulicu s jedne i druge strane. Navedena teretna vozila bi trebala rabiti za kretanje glavne prometne pravce. Isto tako, potpisnici pisma, upozorili su na izuzetno loše stanje asfalta s velikim brojem udarnih rupa, koji uzrokuju velika oštećenja na vozilima. Zbog navedenih problema upućen je zahtjev za postavljanje preventivnih izbočina, ležećih policajaca, na određenim mjestima u ovoj ulici, a prema članku 2. i 8. pravilnika o postavljanju posebnih objekata na cesti radi smanjenja brzine kretanja. Isto tako traže i mole da se na ulasku u ulicu s obje strane postavi vertikalna signalizacija, znak izričite naredbe, zabrane kretanja za teretna vozila najveće dopuštene mase veće od pet tona, zajedno s dopunskom pločom, osim vozila stanara i dostave poduzećima u ulici, koji je bio postavljen prije određena vremena, ali je kasnije uklonjen.
Načelnik općine Nevenko Barbarić kazao je kako je upoznat s problemom u navedenim ulicama gdje će se isti pokušati riješiti do kraja ove godine.

Neprimjerene brzine ugrožavaju živote

Ulica Leopolda Mandića u naselju je postala tranzitna. Tako se od početka šestog mjeseca prošle godine vrši intenzivan promet teretnih vozila, kamiona, kamiona s prikolicom, tegljača i cisterni, koji svaki dan, izuzev nedjelje, od 7 do 17 sati, voze ulicom neprimjerenim brzinama ugrožavajući živote pješaka koji su bez pločnika, pješačke staze u ulici, ali i druge sudionike prometa. Na taj način uništavaju asfalt, koji su mještani prije dvadesetak godina platili.

Z.Volarević | Dnevni list