U subotu u 12 sati protest na prijelazu Veliki Prolog

... zatvorio granični prijelaz Veliki Prolog, piše portal ljubuski.net.

Mještani svojim protestom ne žele blokirati prijelaz, već će izraziti negodovanje zbog zatvaranja prijelaza, što im je donio višestruke probleme u komunikaciji.

Ulaskom RH u EU došli su stvarni problemi lokalnom stanovništvu sa obadvije strane granice oko međusobne komunikacije, a birokracija je donijela ne samo novčane izdatke, duže vrijeme do dolaska na imanje, već je stvarno, što je nepotrebno, otežala odnose dviju prekograničnih zajednica. Radi se samo o jednoj rampi , zbog koje se troše ne mali novčani izdatci, a komunikacija i međusobna suradnja se smanjuju. S obadvije strane granice živi isključivo hrvatski živalj.

Mi imamo ugovor koji su potpisali ministri vanjskih poslova RH i BiH, koji se odnosi na ovaj prijelaz i jasno je navedeno da da taj prijelaz može koristiti lokalno stanovništvo za odlazak na njive, u školu, posao...

Međutim, evo već dva mjeseca nitko preko tog prijelaza ne može prijeći, policajac stoji na prijelazu i vraća ljude, odnosno usmjerava ih na granični prijelaz Podprolog-Prolog, udaljen nekoliko kilometara ili na granični prijelaz Crveni Grm-Mali Prolog, gdje su u ljetnim mjesecima velike gužve.

Ljudi s Velikog Prologa i okolnih sela, moraju praviti duplu kilometražu kako bi došli do svoje zemlje ili do trgovine u Hercegovini za kupiti kilogram kruha. Netko je na svoju ruku zatvorio ovaj prijelaz, bez ikakve osnove. Tražimo da se taj prijelaz napokon otvori, pogotovo jer sad djeci počinje škola i mnogi roditelji ih upravo voze preko toga prijelaza na nastavu. Uostalom, sukladno ugovoru i zakonu imamo pravo na prolazak, organizirat ćemo ponovno miran prosvjed, kazao je Ivan Franjić, predsjednik Mjesnog odbora Veliki Prolog.

Zadnjih mjeseci na ulazak u BiH se na prijelazu Crveni Grm, zbog kolone vozila, čekalo više od 45 minuta. To navodi na promjenu režima na granici kad je u pitanju malogranični prijelaz, jer sadašnje stanje umjesto najkraćeg zahtijeva duže putovanje u Ljubuški i obratno.

Stanovništvo s obadvije strane granice od mjerodavnih traže pomoć u rješavanju nastalih problema, što je potreba sviju.