U Ljubuškom se ukazao Maršal

Povod svemu je film Neđo od Ljubuškog koji je očito imao jasan cilj, a on je dizanje međunacionalnih tenzija tamo gdje ih do sada nije bilo.

Tajne službe ne miriju ni toliko godina nakon raspada Jugoslavije, a jugonostalgičari i komunisti okupljeni oko unuke Josipa Broza doveli su miran grad do točke ključanja. Cilj je bio da se u sredini gdje su Hrvati većina insceniraju međunacionalni neredi, u kojima bi žrtve bili Bošnjaci iz Ljubuškog. Na žalost po gospođu Broz sve se završilo na jednom šamaru i puknutim naočalama od 800 km uz neviđenu medijsku buku.

Obraz je čudna stvar, i kada neko ne posjeduje taj dio tijela spreman je na sve. Tako je gospođa Svetlana bez imalo grižnje savjesti došla u kraj gdje je njen djed izvršio masakr nad nedužnim ljudima  dijeliti lekcije o ljudskim pravima. Sve ovo počinje pomalo sličiti da kultni film Maršal u kome se u malom mjestu pojavio duh pokojnog „najvećeg sina naših naroda i narodnosti".

Ovaj puta u stvarnosti duh maršala se pojavio u gradu na promociji filma njegove unuke koja korača djedovim stazama pokolja. Za vrijeme 2. svjetskog rata u Ljubuškom nije bilo većih žrtava, ali je nakon njegovog okončanja i dolaska Broza na vlast život izgubilo preko 2000 ljubušaka. I dan danas se pronalaze masovne grobnice i iskopavaju kosti mrtvih ljubušaka kojima je jedina krivica bili što su Hrvati. To gospođi Broz ne znači ništa, navikla je kao i njen predak hodati preko leševa nevinih ljudi.

U Domovinskom ratu ljubušaci su stali na branik domovine. Ustali su protiv armade koju je stvorio Josip Broz i koja se spremala da još jednom zatre sve što je Hrvatsko. Da nije bilo tako danas ne bi bilo ni Svetlane Broz, niti njenog filma, ali ne bi bilo ni Ljubuškog. Dobro to znaju financijeri Svetlane Broz, zato su kroz film o Neđi pokušali još jedom uskrsnuti maršala na mjestu zločina. Kao i gore spomenutom filmu Maršal, stari komunisti i isluženi partizani pokušali su iskoristiti film o Neđi za svoju promociju. Na kraju se opet kao u filmu ispostavilo da je maršal pobjegli psihijatrijski bolesnik, ovaj puta u liku i djelu žene koju je vlastiti sin okarakterizirao kao bolesnicu i zlostavljačicu.

Za nekoliko dana sve će se ovo zaboraviti. Tenzije će se prebaciti na neki drugi grad koji je ucrtan u planovima tajnih službi. U Ljubuškom će i nakon toga ostati živjeti Bošnjaci skupa sa svojim susjedima Hrvatima. Većina od njih nema mjesečno 800 km za život, ali navikao je narod preživljavati i veća zla od Svetlane Broz i njezine ideologije.

Hercegovina.info