U Ljubuškom održana edukacija učenika i ne/nastavnog osoblja srednje strukovne škole Ruđera Boškovića

Ljubuški, edukacija

U organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke u Srednjoj strukovnoj školi „Ruđera Boškovića“ u Ljubuškom održana je edukacija učenika i ne/nastavnog osoblja iz područja zaštite i spašavanja.

Edukacija se provodi u sklopu Nastavnog plana i programa edukacije, obuke i osposobljavanja u sustavu zaštite i spašavanja za 2019. godinu, u suradnji  s gradskim/općinskim Službama civilne zaštite i žurnim službama općina/gradova.

Tema edukacije je: „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije“.

U prvom dijelu edukacije izvedena je vježba evakuacije i spašavanja učenika i ne/nastavnog osoblja. Simuliran je nastanak požara u školskoj radionici, pri čemu je domar pokušavao ugasiti požar, ali nakon neuspjelog gašenja požara, pozvao je vatrogasce, te zadužio drugog domara da o požaru obavijesti nastavno osoblje po učionicama na katu, te da aktivira školsko zvono. Aktiviranjem školskog zvona uslijedio je početak evakuacije iz škole. Pripadnici Gorske službe spašavanja i vatrogasne postrojbe provjerili su jeli netko ostao u učionicima, te iste izvode na sigurno, a članovi/volonteri Crvenog križa ispred škole pružaju pomoć unesrećenima (ozlijeđenima). Djelatnici Doma zdravlja su prevezli unesrećene na daljnje postupanje. Za vrijeme požara i evakuacije policija je osiguravala mjesto evakuacije.

U drugom dijelu edukacije koji se održao u Gradskoj sportskoj dvorani nazočne je pozdravio Srećko Vukojević stručni suradnik u Upravi civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i predstavio sudionike vježbe. Ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke dr. sc. Drago Martinović istaknuo da je vježba evakuacije uspješno provedena, te zahvalio sudionicima vježbe. Zatim je prikazan promotivni film o Upravi civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, te 10-minutni edukacijski film o prirodnim i drugim nesrećama, kao i ponašanju u slučaju pojave istih. Predstavljen je promotivni letak pravila ponašanja i zaštite u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća, a koji je tiskan u prigodi održavanja edukacije učenika srednjih škola. Edukacija učenika srednjih škola nastavlja se sutra (četvrtak) s početkom u 11.50 sati edukacijom u Gimnaziji Ljubuški.