U Ljubuškom niču bazeni, izdaju se kuće, apartmani, stanovi…

Ljubuški, bazeni
Među najaktivnijim općinama u razvijanju ruralnog i aktivnog turizma, koji je sve traženiji u Europi i Hrvatskoj, općina je Ljubuški, piše Večernji list BiH. Blizina Makarske rivijere, Međugorja, Mostara... ovu općinu čini sve privlačnijom stranim turistima.

Prema riječima vlasnika jedne građevinske tvrtke u Ljubuškom, sve veći broj stanovnika odlučuje se uz obiteljske kuće i vikendice graditi bazene. - Ove godine na području općine Ljubuški već smo napravili dvadeset bazena više nego prošle - navode iz ove građevinske tvrtke. Cijene bazena ovise o veličini istoga i zahtjevima vlasnika. Manji bazen može se izgraditi za tridesetak tisuća konvertibilnih maraka.

Dio tih kuća uskoro će se oglašavati na jednoj od najpopularnijih turističkih svjetskih stranica za rezervaciju smještaja Booking.com, gdje se već nalazi nekolicina objekata iz Ljubuškog. Uz veliko Stanićevo zdanje izgrađeno na Bijači, na popularnoj svjetskoj stranici za izdavanje nekretnina nalazi se veći broj objekata iz ove općine. Uglavnom je riječ o vilama s bazenima, ali tu su i stare kamene kuće, apartmani te stanovi u obiteljskim kućama.

Većina smještajnih kapaciteta već je rezervirana, a cijena za dva noćenja u kući s bazenom u Ljubuškom početkom lipnja iznosila je oko 200 maraka. U sezoni odnosno srpnju i kolovozu te cijene su nešto više. Uz lokaciju, cijene formiraju i dodatni sadržaji. Među objektima koji se nude u općini Ljubuški ističe se Stanic Estate, ogromno zdanje Marija Stanića koje je ocijenjeno s pet zvjezdica. Iako je cijena za boravak u ovom zdanju poprilično visoka (više od 2000 KM po danu), za istim među stranim turistima vlada velika zainteresiranost.

Među turistima su popularni i apartmani koji se nalaze uz Trebižat, poput onih na Kravici, Čeveljuši... Uskoro bi turistima trebao biti dostupan određen broj objekata u Grabu. Riječ je o starim kamenim kućicama koje su obnovljene te se uskoro očekuju prvi gosti.

Kako budućnost općine Ljubuški leži na turizmu i poljoprivredi, zaključeno je i tijekom 1. gospodarskog foruma u suradnji s dijasporom, koji je održan prošle godine na Koćuši. Prof. dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu tom prilikom je podsjetio na činjenicu kako je razvojem ruralnog i aktivnog turizma Istra još devedesetih godina podigla zapuštena sela, obnovila ruševne kuće i pokrenula biznis.

- Zaustavili su iseljavanje mladih, obnovili baštinu, aktivirali stare obrte i tradiciju, povezali poljoprivredu s turizmom i dobili ogroman "bum" u razvoju takvog oblika turizma. Ljubuški, što se tiče svih atrakcija, ima idealne preduvjete i mislim da tu ne trebaju prevelika ulaganja - smatra Skoko. Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić više puta je istaknuo kako je posljednjih godina mnogo novca investirano upravo u razvoj i promociju turističkih potencijala ove općine.

- Napravili smo dobar pravni okvir, investiramo u uređenje turističkih lokacija, prije svega u Kravice i dio arheološkog nalazišta "Bigeste", izradu projektne dokumentacije za obnovu Kule hercega Stjepana. Malo tko se može pohvaliti ovako prekrasnom prirodom, uz Kravicu, tu je bar 15-ak lokacija na rijeci Trebižat, tu su vodotoci Vrioštice, Studenčice, brojni izvori...

Malo tko se može pohvaliti bogatom i vrijednom kulturnom baštinom, od muzeja na Humcu, rimskog logora Bigeste, Kule hercega Stjepana, stećaka koji su uvršteni na UNESCO-ovu listu... Uistinu vrijedni turistički potencijali, s pravom od oblasti turizma očekujemo puno - zaključio je Barbarić.