FOTO  Stipanjdan na Hardomilju, najveća župna proslava nakon sv. Ante

stjepandan, Ljubuški

Na Hardomilju pokraj Ljubuškog proslavljen je blagdan sv. Stjepana Prvomučenika, zaštitnika tog mjesta kome je i posvećena crkva na Hardomilju početa s gradnjom davne 1928. godine. Svečanu svetu misu predvodio je fra Branimir Musa, u koncelebraciji s gvardijanom fra Darijom Dodigom, fra Ivanom Borasom i fra Robertom Pejičićem, a pjevanjem ju je uzveličala klapa “Benedictus”. Lijep je to događaj i ujedno i najveća proslava u župi Humac poslije sv. Ante kada se svi sabiru na brdu iz kojega je sve počelo i nekako kao da se ovim susretima vraćaju na izvore. „Znam da vas ima puno koji ste došli sa strane proslaviti Sv. Stjepana na Hardomilju. Tuđa zemlja ima svoje, ne poznaje jade tvoje. Tuđa zemlja ljubi svog. Tamo gdje jesi neka ti uvijek bude na pameti ono što bi željela tvoja majka i otac. Tamo gdje živiš i radiš, budi se i sanjaj ovaj komad zemlje. Ovo je sveta zemlja, mučenička zemlja i zato su uzeli i mučenika Stjepana za zaštitnika. Nisu uzeli Ivana, apostola ljubavi, nego baš mučenika, jer ih je muka natjerala. Bojim se da mi brzo izgubimo svoj identitet, brzo ćemo preuzeti jezik brzo ćemo preuzeti tuđe običaje, a brzo se uklopimo i u grijeh,a to nije dobro. Budi svoj i ne daj svog. Nemoj da te osvoje praznine tuđih podneblja i upamti nigdje nije tako lijepo i toplo kao ovdje uz Trebižat i na Hardomilju. Nema veze, što je tu drača, nema veze što je šipak, nema veze što je smrika. Zato, brate i sestro, tu su tvoji koraci, tu su tvoje stope i ako to zaboraviš možeš se progledavati koliko hoćeš i svaki put kad se progledaš napiši da si izdajnik. Nemoj izdati nikada svoje majka i otac tu si ti i sve je tvoje“, kazao je fra Brane u nadahnutoj propovijedi okupljenim vjernicima.

Time je završio program koji je započeo u srijedu trodnevnom duhovnom pripravom sv. Stjepanu. Tako je u srijedi nakon mise bivši ovisnik Goran Ćurković je hrabro ispričao svjedočanstvo koje potiče da drugačije razmišljamo i o drogi i o ovisnicima, jednom od najvećih zala današnjice. Drugu večer nakon mise bilo je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. U predvečerje blagdana, na uočnicu okupljeno mnoštvo je uživalo u predstavi „Mrginji su u glavi“koja je održana u sklopu manifestacije „Ljubuško ljeto 2019.“, a izveli su ju glumci amateri Kluba kulture “Libuša”.

Na tradicionalnom Stipandanu i susretu Hardomiljčana okupilo se više stotina mještana i njihovih prijatelja i gostiju. Nakon mise na vanjskoj pozornici uslijedio je kulturno glazbeni program na kojem je nastupilo HKUD Sv. Ante,a druženje je potrajalo do kasno u noć.

Organizator svih događanja u sklopu proslave sv. Stjepana proteklih dana je Franjevački samostan i župa sv. Ante Humac i IED Herc Info, a pokrovitelji proslave i susreta Hardomiljčana su Grad Ljubuški, gradonačelnik Nevenko Barbarić i Ministarstvo financija ŽZH, ministar Toni Kraljević.